Het is 500 jaar geleden dat de beroemdste Middeleeuwse Brabantse kunstenaar Jheronimus Bosch overleed. De schilder wordt het hele jaar door geëerd met als hoogtepunt de opening van de overzichtstentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’.

Het dierenrijk staat centraal in het werk van Bosch. Hij heeft er duizenden geschilderd. Heeft hij deze dieren van dichtbij gezien, in de natuur, op kermissen, dierentuinen, gekopieerd uit boeken of komen ze voort uit zijn fantasie?

De dieren in het werk van Bosch staan symbool voor negatieve menselijke eigenschappen en verwijzen naar  zuiplappen, hoerenlopers en armoedzaaiers. Frans Ellenbroek, directeur  van het Natuurmuseum Brabant belicht de symboliek in de schilderijen. 

De hedendaagse Tilburgse kunstenaar Sjon Brands laat zich inspireren door het vogelrijk in het werk van Bosch. Hij maakt paradijsvogels en absurde wezens, opgebouwd  uit afvalmateriaal. Ze lijken regelrecht uit het surrealistisch rariteitenkabinet van Jeroen Bosch te fladderen.

De tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ is vanaf 13 februari te zien in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.