Vandaag is de Raad van State begonnen met de behandeling van de zaak tussen Prins Carlos en zijn buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra. Laatstgenoemde probeert via de rechtbank af te dwingen dat hij de titel en naam van De Bourbon de Parme mag gebruiken. In 2016 werd hij hierin in het gelijkgesteld, maar vader Prins Carlos ging tegen de uitspraak in het beroep.

Buitenechtelijke kinderen met blauw bloed zagen we in het verleden al vaker voorbijkomen. Wat te denken van Alicia van Bielefeld, Mildred Zijlstra, dochters van prins Bernhard, of Pim Lier, een generatie eerder, zoon van prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina? In België speelt op dit moment een soortgelijk verhaal. Daar is Delphine Boël al jaren in een juridische strijd verwikkeld om door Prins Albert te worden erkend als zijn dochter.

Delphine en Albert

Documentairemaker Eric Goens interviewde in 2013 Sybille de Selys Longchamps, moeder van Delphine, die jarenlang heimelijk een relatie had met Prins Albert. Het was de eerste en enige keer dat Sybille een interview gaf. "Inmiddels leeft ze teruggetrokken en wil ze niets meer kwijt over de zaak", vertelt Goens. Het interview deed destijds veel stof opwaaien, door de onthullingen over hun gezamenlijke dochter en hoe Prins Albert op een haar na was gescheiden en afstand had gedaan van de troon.

Sybille de Selys Longchamps en prins Albert hadden naar verluid bijna twintig jaar lang een relatie, nadat zij elkaar in Griekenland hadden ontmoet. De twee hebben zelfs een aantal jaar samengewoond, waarbij voor de pasgeboren Delphine werd gezorgd. Hoewel in buitenlandse media regelmatig melding werd gemaakt van de affaire, werd er in België nooit over gesproken. Pas in 1999 werd de inmiddels al verbroken relatie geopenbaard in een biografie over koningin Paola.

Delphine Boël is niet op zoek naar een titel of kapitaal, stelt Goens. "Zij heeft het mentaal heel zwaar gehad. Omdat ze een bestemmingsloos kind was, die nooit haar echte vader kon leren kennen. Zij wilde puur de erkenning: zeg dan tenminste dat je m’n vader bent."

Haar wettelijke vader, Jacques Boël, is een staalmagnaat uit Wallonië. "Een van de rijkste mensen van België, die bovendien behoorlijk dik is met het koningshuis", stelt de documentairemaker. Pas na jaren van getouwtrek was Boël bereid om mee te werken met een DNA-test, waar pardoes uit bleek dat hij niet de vader van Delphine is. De rechtbank is onvermurwbaar en blijft erbij dat Boël de wettelijke vader is. "Als Albert gewoon Jos had geheten, dan was deze zaak een hele andere richting opgegaan."

Of er ooit nog een officiële bevestiging zal volgen dat prins Albert de vader is van Delphine Boël is maar de vraag. Eric Goens verwacht dat er dan nog wat meer moet gebeuren: "Koning Philip is heel slecht met zijn vader, prins Albert, ze spreken elkaar niet meer. We verwachten dat hij zonder aarzelen haar zal erkennen zodra Albert is overleden."

In Nederland hoeft dat niet zo lang te wachten. Over zes weken wordt de uitspraak van de Raad van State verwacht en zal bekend worden of Hugo Klynstra zich vanaf dan 'Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme' mag noemen.