Het Pauperparadijs, de Wilde Deerne, Van Katoen en Nu, het zijn grootschalige theaterproducties op bijzondere historische locaties die een groot publiek trekken. De voorstellingen wekken een aansprekend historisch verhaal van de eigen regio artistiek weer tot leven. Het zijn soms enorme spektakels met een gigantische cast, bestaande uit amateurs en professionals. Ook lokale vrijwilligers en regionale sponsoren dragen hun steentje bij. Waarom trekken deze producties zoveel bezoekers?

Het waargebeurde verhaal van ‘wolfsmeisje’ Anna Maria Jennaert

In Zwolle wordt momenteel de voorstelling De Wilde Deerne gespeeld. Dit  muziektheater is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het ‘Wolfsmeisje’ Anna Maria Jennaert  dat exact driehonderd jaar geleden in bossen rondom Zwolle werd teruggevonden. De deerne zelf wordt gespeeld door vier actrices van verschillende leeftijd.  We zien haar als kind, tiener, puber en jonge vrouw. Alleen de jonge vrouw is een echte actrice. De andere rollen worden door amateurs uit de regio gespeeld. Als locatie is gekozen voor de enorme IJsselhallen, bedekt met grote takken aangeleverd uit de tuinen van de bewoners, die de Zwolse bossen voorstellen.

Geboren en getogen Twentenaar Boudewijn Koops is samen met rapper Typhoon mede-initiatiefnemer van De Wilde Deerne. “De Wilde Deerne kwam tot stand met Zwolse inwoners, professionele theatergezelschappen, kunstinstellingen, het onderwijs en amateurverenigingen. Iedereen die wilde, kon er een rol in spelen en medewerking verlenen“, aldus Koops. 

'Het Pauperparadijs' naar Carré

Het komt steeds vaker voor dat initiatieven voor een theatervoorstelling uit de samenleving zelf voortkomen en tienduizenden bezoekers trekken. De musical Het Pauperparadijs van Tom de Ket in het Drentse Veenhuizen sloeg in als een bom en gaat nu zelfs in Juli naar Theater Carré. Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen 19e eeuwse geschiedenissen van armoede in Nederland. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep in de praktijk uit op een drama. Tom de Ket is inmiddels met de nieuwe locatie-voorstelling Mammoet bezig, die zomer 2019 in première moet gaan. De voorstelling gaat over de oertijd, over de Drentse grafheuvels en hunebedden.

Rijke Almelose textielgeschiedenis in Van Katoen en Nu

In Almelo werd de stadsmusical Van Katoen en Nu gemaakt over de rijke textielgeschiedenis. De musical vond plaats op het Indiëterrein, het uitgestrekte fabriekscomplex van Koninklijke Ten Cate, een karakteristiek kenmerkend industrieel stuk erfgoed van Almelo. Eerder werd in dezelfde stad het theaterspektakel Het Verzet Kraakt gespeeld; een eerbetoon aan verzetsmensen die in 1944 een grote bankroof pleegden eenvandaag.avrotros.nl/item/het-vergeten-verhaal-van-de-grootste-bankroof-ooit/. 

‘Ontmoeting, verbinding en samenwerking centraal’

Waarom dit soort theater momenteel zo succesvol is, snapt Boudewijn Koops goed: “In deze voorstellingen staan ontmoeting, verbinding en samenwerking centraal. Mensen hebben behoefte om op zoek te gaan naar hun eigen wortels. De productie wordt daardoor ervaren als een gezamenlijk product van de  hele stad.”