Morgen begint de Maand van de Geschiedenis. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam beschrijft in zijn essay Droom & Daad, dat morgen verschijnt, het waargebeurde verhaal van de onderduikers in de Breepleinkerk in Rotterdam. Drie joodse gezinnen verstoppen zich 34 maanden in de kerk, ze zitten verscholen in de ruimtes achter het kerkorgel.

In 1944 wordt baby Emile geboren. Hij wordt ter wereld geholpen door de Surinaamse oogarts en kerkganger Leo Lashley die in de avonduren een boek over verloskunde had gelezen. Bijna gaat ‘t mis als de Duitsers worden ‘getipt’ over de Breepleinkerk en een razzia uitvoeren. De koster moet mee voor ondervraging naar het beruchte Oranjehotel in Schevingen, maar verraadt hen niet. 

Volgens burgemeester Aboutaleb verdient het verhaal van dit ‘Rotterdamse Achterhuis’ meer aandacht (de kerk staat op de nominatie om gesloopt te worden) en is er een link met het vluchtelingendrama dat zich momenteel afspeelt in Europa. 

Een gesprek met Aboutaleb, baby Emile (die inmiddels 71 is) en kerklid Henk den Haan die van de Breepleinkerk een oorlogsmonument willen maken. Een verhaal over goed en fout en over gewone Rotterdammers die het ongewone deden.