Eens in de twaalf jaar een NK marathon op Nederlands natuurijs, dat wil je natuurlijk meemaken. Collega Ferry Stoop had het geluk dat hij de schaatsfamilie De Vries beroepsmatig mocht volgen, maar voor mij niets van dat alles. Dus heb ik een middag vrijgenomen. Maar als liefhebber wilde ik ook wel heel graag zélf schaatsen. Dus dan maar de ijzers ondergebonden op het parcours van het kampioenschap. NK-kijken, filmen én schaatsen ineen.

En het bleek een goed idee. Nadat we eerst even een doorkomst hadden bekeken en skeelermaatje Vincent 31 paar handschoenen en 16 Unoxmutsen had verzameld besloten we zelf ook te gaan schaatsen. Het ijs was formidabel, de sfeer was geweldig en via sluiproutes en rietkragen wisten we ons toegang tot het parcours te verschaffen. Op het parcours reden we eerste rang, schaatsend meekijkend met de mannen van de lange adem. En natuurlijk kon ik het niet laten te filmen. Dat was me afgelopen zaterdag prima bevallen. Hieronder de ontsnapping van legende Jan Maarten Heideman met topfavoriet Bob de Vries. Gefilmd vanaf de schaats, de Nokia in de hand:

Excuus voor de domme duim en de schokkende beelden. Het valt niet mee om tegenwind volle bak te rijden én je op het filmen te concentreren. Hier het filmpje van Vincent, die achter me reed. Betere kwaliteit en zonder duim:

Duidelijk is dat die motoren van de NOS zo gek nog niet zijn. Als ze tenminste niet door het ijs zakken.

Maar zo hebben we een paar rondjes naast het parcours meegereden, tot de laatste ronden in zicht kwamen. En zagen we nog wat oude bekenden in de groep met gelosten. Helaas.

Natuurlijk nog de finish vastgelegd, helaas zonder de prachtige knieval van Sjoerd, maar toch:

Overigens waren de heren al voorgegaan door de dames, net Carla Zielman als prachtige winnares, en in alle vroegte de veteranen. Om 8 uur ’s morgens starten ze in het donker voor hún zestig kilometer. En ook daar stonden een aantal trainingsmaatjes aan de start. Uiteindelijk wisten drie van hen in de top 20 te eindigen, waarbij de oersterke Wil van de Neut op een keurige zevende plek wist te eindigen. Arnold Stam wist te ontsnappen en bleef weg tot aan de finish. Voor de liefhebbers, de volledige uitslag staat hier.

Al met al een prachtig NK. En zoals altijd met dit soort mooie dingen smaakt het naar meer. En dat betekent maar een ding....