Het Nederlands elftal speelt vanavond zonder rouwbanden, ondanks de aanslag in Utrecht. Ook is er voorafgaand geen minuut stilte. Daarmee volgt de KNVB, naar eigen zeggen, het protocol.

Op sociale media krijgt de KNVB veel kritiek over deze beslissing. Het verwijt is vooral dat er met verschillende maten wordt gemeten. Na bepaalde grote aanslagen in het buitenland wordt wel met rouwband gespeeld. Ook na het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan gebeurde dit.

Boulahrouz

Er is vaker discussie over hoe voetbalteams horen om te gaan met rouw. Tijdens het EK voetbal van 2008 verloor Khalid Boulahrouz zijn pasgeboren dochtertje. Onder andere spelers als Robin van Persie en Nigel de Jong ontfermden zich over Boulahrouz. Het verdriet zou op de hele selectie grote indruk hebben gemaakt.

Bondscoach Marco van Basten liet aan de verdediger zelf de keuze of hij bij Oranje bleef voor de kwartfinale tegen Rusland. Nederland speelde tot dan toe een indrukwekkende poulefase, maar met Boulahrouz in de basis ging het tegen Rusland genadeloos hard onderuit. Achteraf ontving Van Basten veel kritiek over zijn beslissing om de keuze bij Boulahrouz zelf te laten.

Een grote familie

Sportjournalist van De Volkskrant, Willem Vissers omschreef Oranje in 2008 als 'één grote familie'. Figuurlijk, er was veel aandacht voor de onderlinge sfeer, maar ook letterlijk: op meerdere momenten in het toernooi mochten de families er bij zijn.

Vissers twijfelt of die aandacht voor sfeer en medeleven het gewenste effect heeft gehad: "Dat had een geweldige impact. Het kostte heel veel tranen. De vraag werd gesteld of Oranje hierdoor de wedstrijd tegen Rusland had verloren, maar achteraf praten is altijd lastig."

Radio-interview: Willem Vissers vertelt over het omgaan met rouw binnen het Nederlands elftal.

9/11

Dat het moeilijk is voor voetbalclubs om te beslissen over spelen of niet spelen op een dag van collectieve rouw, bleek wel op de dag van de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001. PSV speelde die dag tegen FC Nantes in de Champions League. Nadat de vliegtuigen in het World Trade Center waren gevlogen, ontstond discussie of de wedstrijd nog door kon gaan. De club heeft toen nog overlegd met de spelers, maar de belangen om de wedstrijd door te laten gaan, bleken toch te groot te zijn.

Toenmalig PSV-keeper Ronald Waterreus verklaarde 16 jaar later nog eens spijt te hebben gehad van de keuze om te toch te spelen.

Willem Vissers: "De wereld stond stil. De wedstrijd was een paar uur later. De UEFA is vaak een beetje star. Er is televisie, er is betaald voor de rechten."