Bijna 25 jaar en 3,1 miljoen euro verder, gaat het dit jaar dan (waarschijnlijk) echt gebeuren: de 10 kilometer lange Noord/Zuidlijn in Amsterdam gaat rijden. De vele problemen die de bouw hebben geteisterd, haalden de laatste jaren volop het nieuws. Nu de bouw is afgerond, en de opening dichterbij komt blikt verslaggever Laura Kors terug én vooruit op de komst van de beruchte metrolijn.

Aflevering 1: 'Red Amsterdam'

PvdA-politicus Pitt Treumann ging in 2010 terug de gemeenteraad in om de actie 'Red Amsterdam' van actrice Nelly Frijda te steunen. Hij was van meet af aan tegen de metrolijn. In deze eerste aflevering geeft hij tijdens een rondleiding schoorvoetend toe dat het station er mooi uit ziet, maar hij blijft erbij dat de lijn veel te groots is opgezet voor een 'dorp als Amsterdam'.

Aflevering 2: Vastgoedprijzen

Huizenbezitters en ondernemers rondom de metrohaltes zitten goed. Stijgende huizenprijzen en klandizie zijn direct gevolg van de metrolijnen. Als vier jaar lang stuwt de metro de vastgoedprijzen omhoog. "Hij rijdt weliswaar nog niet, maar we blijven zeggen: hij gaat bijna rijden", aldus een makelaar. Kleine ondernemers kunnen het wel moeilijk krijgen. De huurprijzen vlakbij de Albert Cuypmarkt zijn soms verdrievoudigd. Een enkeling kost dat de kop. 

Aflevering 3: De Vijzelgracht

Helena van Gelders huis aan de Vijzelgracht verzakte in 2008 tot 23 centimeter door werkzaamheden aan de metrotunnel. Haar kinderen werden er zelfs over geïnterviewd in het Jeugdjournaal. Terugkijkend heeft hun jeugd in het teken van de metrolijn gestaan. Zo verhuisden ze vijf keer voor ze weer een vaste stek hadden gevonden. 

Door de problemen met de Noord-Zuidlijn is de omkeerbare bewijslast tot een wet geworden. Dat wil zeggen: ze hoefden niet aan te tonen dat de schade kwam dor de metro, maar de metro moet aantonen dat het niet door hen kwam. Daar is Helena trots op: "Daar is Groningen mee geholpen". 

Aflevering 4: De eindeloze Noord/Zuidlijn

Dick Manschot wilde zo graag op de Noord/Zuidlijn rijden dat hij zijn pensioen er voor uit stelde. Maar de vertragingen bij de oplevering duurden nog langer. De testfase maakte hij wel mee. Hij leidde veel nieuwe bestuurders op. De metro's van de Noord-Zuidlijn kunnen geheel op de automatische piloot rijden. Toch denkt Manschot niet dat het banen gaat kosten. "De bestuurders zitten er zeker nog 10 jaar op". 

Aflevering 5: En de toekomst?

In de laatste aflevering kijken we of de metro wel toekomstbestendig is. Dit doen we met Bas Verkaik, student Sustainable Energy Technology  aan de TU Eindhoven en ontwikkelaar van nieuwe vormen van Openbaar Vervoer. Hoewel de Noord-Zuidlijn nog niet is geopend, vindt hij deze reeds achterhaald. Zijn idee: leg asfalt in de tunnel aan en maak er een snelle fietstunnel van. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.