Ze werd 43 jaar geleden dood in haar hemelbed aangetroffen: Mathilde, de ex-vrouw van schilder Carel Willink. Was het moord, was het zelfmoord? Hans kocht het bed en had geen problemen met de lugubere geschiedenis. "Ik slaap er nou al bijna 30 jaar in."

Mathilde Willink werd op 25 oktober 1977 levenloos met een kogel door haar hoofd aangetroffen in het 19e eeuwse hemelbed. De politie ging uit van zelfmoord, maar veel van haar vrienden hebben daar nooit in geloofd. In de onlangs verschenen podcastserie Mathilde's Mysterie van AVROTROS en NPORadio1 gingen journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink op zoek naar de ware toedracht van haar dood. En het bed, dat staat intussen op Marktplaats.

Op de antiekmarkt te koop

"Wij woonden in Amsterdam Zuid indertijd, toen Mathilde kwam te overlijden. Dat was in 1977. Toen kwam dat bed in een tentoonstellinkje in antiekwinkel de Looijer, bij de Elandsgracht. De eigenaar van De Looijer heeft dat toen gekocht van de erven."

Na Willinks dood kwam een groot deel van haar bezittingen, waaronder verschillende jurken van de beroemde ontwerper Fong Leng, via een veiling bij deze antiekhandelaar terecht. "In 1984 stond het weer op die antiekmarkt te koop en toen konden wij het aanschaffen. Ik had 25 gulden in m'n zak als aanbetaling. En ik moest hier en daar bij een tante nog wat wegschrapen en toen had ik 'm. Voor 5000 gulden."

De eerste aflevering van de podcast, waarin wordt verteld hoe Mathilde dood op het hemelbed werd aangetroffen:

Geruchtmakend interview op het bed

Hans kwam hiermee in het bezit van het hemelbed dat in één klap beroemd werd door een veelbesproken televisie-interview van Mathilde Willink met roddeljournalist Henk van der Meijden. Zij ontving hem op het hemelbed en er was haar beloofd dat er aan het einde van het interview 100 rozen vanuit de hemel van het bed op haar neer zouden dalen.

Toen dat niet gebeurde, maar Van der Meijden met een bosje bloemen in cellofaan aan kwam zetten, gooide ze die boos in het water van de gracht achter haar huis.

Henk van der Meijden en Mathilde Willink op het hemelbed

Ruimtegebrek

"Ik vond het mooi", antwoordt Walstra op de vraag waarom hij uitgerekend dit bed aanschafte. "We waren indertijd ook Biedermeier ingericht in het huis. Het paste er goed bij. We vonden het romantisch, we waren net getrouwd, dat speelt ook een rondje mee."

Om het zekere voor het onzekere te nemen, laat Walstra het bed nog wel onderzoeken. Door zijn tante. "Dat was Agatha Deken, zij was een medium. Die is door het bed heengegaan en toen vonden wij het wel veilig." En dat bleek het ook te zijn "Ik slaap er nou al dertig jaar in", verklaart Hans eenvoudig.

Naar een museum?

De reden dat het bed nu te koop staat heeft niets met de huidige hype rond Willink te maken. "Ik woon momenteel in een zevenkamerwoning. Ik ben in januari 70 geworden en het is me veel te groot. Ik moet nu rekening gaan houden met mijn laatste levensfase. Daar past een seniorenwoning bij. Daar heb ik maar drie kamers in, daar past het hemelbed helaas niet bij.

Aanbieden aan een museum had hij al geprobeerd, maar Walstra vermoedt dat ze het bed uiteindelijk niet wilden omdat Carel's weduwe Sylvia hier tegen zou kunnen zijn. "Sylvia was niet bepaald verzot op Mathilde", zegt hij hierover. "Maar het is wel besproken."

Het bed op Marktplaats
Bron: Hans Walstra
Het bed op Marktplaats

Authentiek rekwisiet

Intussen overweegt filmproducent René Mioch de podcast te verfilmen en heeft daarover al met de podcastmakers gesproken. Ook zou hij al een regisseur, producent en scenarist op het oog hebben.

En mocht het verhaal van Mathilde Willink verfilmd worden, dan is het bed wellicht een authentiek rekwisiet. Walstra houdt zich intussen aanbevolen. Duur hoeft het van hem niet te worden. "Als ik nou 's de prijs die ik er zelf voor betaald heb, omgerekend in euro's zou krijgen, dan ben ik daar tevreden mee. Zeg maar rond de 2200 euro."