Via zijn camera bracht hij oorlogen van ver weg naar ons toe. Fotograaf Jeroen Oerlemans reisde jarenlang af naar conflictgebieden. Gisteren kwam hij tijdens dat risicovolle werk om het leven in Libië. 

Een kogel van een sluipschutter van Islamitische Staat raakte hem in het hart, ondanks een kogelvrij vest. 

Oerlemans wist als geen ander dat het gevaar altijd op de loer lag, zo werd hij in 2012 meer dan een week gegijzeld in Libië. Ondanks deze gruwelijke ervaring bleef hij gewoon foto’s aan het front maken: van Afghanistan tot Libië. 

Hoe belangrijk is het dat de verhalen uit deze gebieden verteld blijven worden? Wie durft het nog aan? En is het risico voor journalisten en fotografen groter geworden? In EenVandaag een gesprek met Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en met oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen over het belang van conflictjournalistiek. 

Stan Storimans

Ook in 2008 komt een Nederlandse journalist om het leven. Cameraman Stan Storimans overlijdt door een Russische clusterbom in Georgië. Zijn vrouw Marjolein Storimans-Verhulst blijft achter met twee jonge kinderen.

Stan Storimans was met RTL-verslaggever Jeroen Akkermans in Gori om verslag te doen van de oorlog tussen Rusland en Georgië. “Hij had zo’n onsterfelijke uitstraling. Volgens mij geloofde hij zelfs dat hij onsterfelijk was”, vertelt Storimans-Verhulst.

“Wat een afschuwelijk bericht weer”, zegt ze over de dood van Oerlemans. “Mijn gedachten gingen direct uit naar zijn gezin en dierbaren.” In Radio EenVandaag een gesprek met Marjolein Storimans-Verhulst over het verliezen van haar geliefde en de impact die het heeft op haar en haar gezin. Maar vooral over het weer oppakken van de draad.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.