Grote kans dat je er ook last van hebt gehad: een enorme file. Het aantal files blijft toenemen en reistijden worden de komende jaren fors langer. Tot 2023 kan het reistijdverlies met meer dan één derde toenemen. 

Volgens de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, kan een oplossing voor het fileprobleem het verbreden van de weg zijn. Volgens de minister heeft deze maatregel in Amsterdam Muiderberg al gezorgd voor een file-afname van 80 procent. 

Kilometerminuten

Het onderzoek naar de files bij Muiderberg werd gedaan door Rijkswaterstaat. Zij verzamelden gegevens op de A1 en de A6. "Wij hebben een afdeling netwerkmonitoring. Zij monitoren de dagelijkse drukte op de rijkswegen in Nederland", zegt woordvoerder Erik Suik.

Zij meetten dat in 2016 de filezwaarte bij Muiderberg 140.000 kilometerminuten was. Met één kilometerminuut wordt elke minuut uitgedrukt dat er één kilometer file op een traject stond. "In 2017, toen de A1 en de A6 verbreed waren, was het aantal gedaald naar 22.000 kilometerminuten. Dan kom je dus op een daling van 84 procent", zegt Suik.

ANWB meet een ander getal

De ANWB verzamelde op dit traject ook gegevens, maar komt op een ander getal uit. "We hebben gekeken naar het traject op de A1 tussen Amsterdam en Muiden. We zien dat in 2017 de filezwaarte is afgenomen met 68 procent op dat traject", zegt Edwin Gerritsen van de ANWB-verkeersinformatie

Het verschil van deze getallen zit in de manier waarop er door Rijkswaterstaat en ANWB gemeten is. "Rijkswaterstaat maakt onder andere gebruik van meetlussen in de weg", zegt Gerritsen. "Wij gebruiken floatingcar-data. Die gegevens komen van automobilisten, hun telefoons of navigatiesystemen. Daar zit een verschil in."

Een definitieve oplossing?

Dat er veel minder files bij Muiderberg stonden, is dus een feit, al is de vraag met hoeveel precies. Of het verbreden van de weg ook op langere termijn een oplossing biedt voor het fileprobleem, blijft de vraag. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen ziet de maatregel als een tijdelijke verlichting. "Je ziet dat de weg heel snel weer vol loopt. Dit heeft te maken met de groei van het autoverkeer. Er komen steeds meer auto’s bij op de weg."

Volgens Tertoolen zullen de mensen die nu 'gevlucht zijn' van de weg weer deelnemen aan het verkeer, als ze zien dat het weer doorstroomt. "Eigenlijk is er een latente vraag van mensen, die de weg weer op gaan zodra het doorrijdt. Die zetten het vervolgens weer vast."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.