Vandaag was in de RAI in Amsterdam de Nationale Herdenking van de slachtoffers van de neergestorte vlucht MH17. Voor het oog van honderden nabestaanden, het kabinet en leden van het Koninklijk Huis hield de 13-jarige Gita Wiegel een toespraak. 

Ze is de jongste spreekster van deze dag. Gita verloor haar moeder Pris Rangin (33) bij de fatale vlucht. Pris was onderweg naar Bali, waar ze een huisje had gekocht en documenten moest ondertekenen.

Gita’s moeder was van plan de buurtkinderen op Bali te helpen in hun strijd om een beter leven. Meestal ging Gita mee op reis met haar moeder, maar deze keer bleef ze thuis. (Bekijk de toespraak van Gita rechtsboven op deze pagina terug).

Portret

In EenVandaag een portret van Gita Wiegel. Hoe gaat het nu met haar? Hoe heeft ze zich voorbereid op de speech? Ook spreken we met Harold Asbroek, de werkgever van Pris. De moeder van Gita werkte meer dan 10 jaar bij de McDonald’s in Almelo. Hoe gaan zij om met het verlies van hun collega? 

In de studio een gesprek met Robbert van Heijningen. Hij verloor zijn broer Erik, schoonzus Tina en zijn neefje Zeger bij de ramp met de MH17 en is kritisch over het optreden van de regering Rutte en het onderzoek naar de toedracht van de crash. 

Een foto van Gita en haar moeder.

Slachtofferhulp

In Radio EenVandaag ook slachtofferhulp Nederland. De ramp met vlucht MH17 betekende voor hen de grootste klus in haar 30-jarig bestaan. Ook na vandaag is het werk voor de hulpverleners nog niet klaar. Bij de herdenking van vanmiddag was ook aanwezig Harry Crielaars, namens de directie van Slachtofferhulp Nederland.

Lees ook