Precies een jaar geleden stortte de MH17 neer in Oost-Oekraïne. Vrijdag wordt een besloten herdenking voor en door nabestaanden gehouden in Nieuwegein. EenVandaag doet verslag van deze dag.

En hoe moet je leven met zo’n groot verlies? 

Wim van der Graaff en zijn vrouw Gerda hebben bij de fatale rampvlucht MH17 hun zoon Laurens en zijn vriendin Karlijn verloren. Laurens heeft de dertig jaar dat hij heeft geleefd alles uit het leven gehaald. Hij was een fervent roeier, heeft gewerkt als redacteur bij een studentenblad, gewerkt bij de stadsradio in Amsterdam en was leraar Nederlands op het Geert Groote College in Amsterdam. Wim en Gerda zijn zeer dankbaar dat ze voor zo'n kind hebben mogen zorgen. 

Foto Laurens en Karlijn

Het verdriet om hun zoon en zijn vriendin kunnen ze niet afsluiten. Het nieuws rondom de MH17 deint maar door en de waarheid over de toedracht en het politieke steekspel is nog lang niet afgelopen. Het staat het rouwproces in de weg. 

Wim en Gerda hebben nog een zoon, schoondochter en twee lieve kleinkinderen, 'zij houden ons op de been. We kijken alleen nog naar wat er wel is, anders gaan we kapot van verdriet'. 

Wim is een van de sprekers op de besloten herdenking die vandaag plaatsvindt in Nieuwegein. De speech komt recht uit zijn hart en binnen een kwartier stond het op papier. In EenVandaag het verhaal van Wim van der Graaff, hoe ga je om met het verlies? En het politieke steekspel dat gaande is?

Vorig jaar november sprak de toen 13-jarige Gita Wiegel op de Nationale Herdenking van de vliegramp in Nieuwegein. Kijk dit item hieronder terug: