De partijbonzen van de Republikeinse partij in Amerika hebben al wekenlang slapeloze nachten. Terwijl Donald Trump met veel kabaal in iedere staat winst boekt, glijden hun eigen kandidaten steeds verder af. Met als klap op de vuurpijl het opgeven van hun favoriet Marco Rubio.

Gisteren was er weer een grote verkiezingsdag; in vijf staten werd gestemd, waaronder de thuisstaten van kandidaten Rubio en Kasich. Normaal gesproken wint een kandidaat zijn eigen thuisstaat, maar dat lukte Rubio niet. Trump won en wel met 20% verschil, een enorme nederlaag.

En dus is de Republikeinse partij nu echt in paniek. Hun gedroomde kandidaat, Marco Rubio verliet het strijdtoneel en Trump won vier van de vijf staten.

De strijd is eigenlijk wel gestreden en dus zou de partij nu haar kandidaat op het schild moeten hijsen. In een normale verkiezingsstrijd zou het zo gaan, maar dit jaar gaat niets zoals het vroeger ging.

De Republikeinse partijbaronnen willen Trump helemaal niet als hun kandidaat. Ze vinden hem een schreeuwlelijk en iemand die qua gedachtengoed eigenlijk meer bij de democraten thuishoort dan bij hen. Kortom: ze proberen te voorkomen dat Trump de Republikeinse kandidaat wordt. En dat doen ze openlijk. Zo werd vorige week oud-presidentskandidaat Mitt Romney naar voren geschoven om kritiek te uiten op Trump. En dat deed hij vol verve; noemde Trump ‘nep’ en een ‘bedrieger’. Hij wil niet op Trump gaan stemmen.

Maar wat kunnen ze doen?

Topoverleg op de republikeinse burelen in Washington dus. Er wordt gefluisterd dat er binnen de partij gezocht wordt naar een nieuwe kandidaat. Een paar weken terug werd al een beroep gedaan op Paul Ryan, de voorzitter in het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Tweede Kamer) om zich kandidaat te stellen, maar Ryan, net gekozen tot voorzitter, zegt niet beschikbaar te zijn.

Het behalen van het uiteindelijke kandidaatschap is nog een heel gereken. De kandidaat moet 1237 gedelegeerden weten te winnen; per voorverkiezing worden die verdeeld. Trump is hard op weg om die binnen te halen, maar hij is er nog niet.

En de partijtop stuurt er op aan dat Trump dat aantal ook niet gaat halen. Dat willen ze doen met een paardenmiddel: een ‘contested convention’. 

De conventie is normaal gesproken een groot partijfeest waarbij de uiteindelijke kandidaat wordt bewierookt en bejubeld. Maar een contested convention is een arena; een strijdtoneel met een gevecht op leven en dood. Er wordt dan openlijk gestemd tussen de nog overgebleven kandidaten. Dat zijn nu Trump, Cruz en Kasich. Om de chaos nog completer te maken wordt de helft van de gedelegeerden die al verdeeld waren in de voorverkiezingen losgelaten en kunnen opnieuw worden verdeeld.  Mocht er dan geen meerderheid zijn, dan kan er een geheel nieuwe kandidaat op het toneel verschijnen, die dan hopelijk als goed alternatief alsof de meerderheid van 1237 gedelegeerden en dus de kandidatuur binnen hengelt.

Chaos compleet dus.

Er is er echter 1 die deze chaos grinnikend van een afstandje bekijkt: Hillary Clinton.

Haar campagne ligt op schema en als de Republikeinen zo rollebollend over straat blijven gaan, komt het presidentschap voor haar steeds dichter in zicht.

Kijk hier voor nog meer uitslagen.