Seksueel actieve jongeren vertonen ondanks seksuele voorlichting vaak risicovol gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en dance4life onder ruim 1600 leden van het 1V Jongerenpanel. 

De helft (49%) van de seksueel actieve deelnemers heeft wel eens geslachtsgemeenschap gehad zonder condoom, zonder zeker te weten dat de bedpartner SOA-vrij was. Drie op de tien (31%) zelfs meerdere keren. De onveilig vrijende jongeren lijken zich er niet erg druk over te maken: twee derde (65%) heeft zich nooit op SOA’s laten testen.

De cijfers over seksueel gedrag zijn opvallend, omdat de meeste deelnemers wel seksuele voorlichting hebben gehad. De overgrote groep (87%) op school en vier op de tien (43%) van ouders. Voorlichting thuis ligt gevoelig: de meeste jongeren (67%) vinden het gênant om met ouders over seks te praten. Andere belangrijke bronnen van seksuele kennis zijn zoeken op het internet (44%) en gesprekken met vrienden (43%). 

HIV/aids: taboe

Volgens bijna de helft (46%) van de deelnemers is HIV/aids nog een taboe in Nederland. Slechts één op de vijf jongeren (21%) zou er open over zijn als ze HIV-positief waren.

Eveline Aendekerk, directeur dance4life: “Ook wij zien op de scholen waar we voorlichting geven dat aids nog steeds een groot taboe is. Jongeren denken vaak dat aids een ver van je bed show is, en eigenlijk helemaal niet zo’n groot probleem meer is. Dat klopt niet, want nog elke dag raken er 6.000 mensen geïnfecteerd met hiv. Daarom lanceren wij vandaag de campagne Ermelo4Ermelo, waarin we laten zien dat aids nog lang niet onze wereld uit is.”

Prioriteit wereldproblemen

De organisatie dance4life wil met een vandaag gelanceerde campagne laten zien dat aids nog lang niet onze wereld uit is. Jongeren schatten terecht in dat HIV/aids wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak is: 56% wijst dit probleem aan als belangrijke doodsoorzaak in een uitgebreide lijst. Alleen honger wordt vaker genoemd.

Daarmee komt HIV op de tweede plaats, hetgeen overeenkomt met de werkelijkheid. Enkel verkeersongevallen zijn wereldwijd een grotere veroorzaker van doden onder jongeren. Deelnemers vinden echter dat bestrijding van aids geen prioriteit heeft: gebrek aan schoon drinkwater, oorlog, terrorisme, milieuvervuiling, gebrek aan onderwijs, honger, armoede en kanker zijn volgens deelnemers urgentere wereldproblemen.

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek in samenwerking met dance4life, gehouden van 15 tot en met 23 oktober 2014, deden 1641 jongeren mee. 622 daarvan hebben aangegeven geslachtsgemeenschap te hebben gehad.

Het 1V Jongerenpanel van het tv- en radioprogramma EenVandaag bestaat uit ruim 3000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. De uitslag van de peilingen onder het 1V Jongerenpanel zijn na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Over dance4life

dance4life geeft seksuele voorlichting en gebruikt muziek en dans om jongeren te betrekken en inspireren. Bovendien motiveert dance4life jongeren om zelf in actie te komen en de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen. Het Nederlandse initiatief vindt inmiddels plaats in 20 landen verspreid over 5 continenten.

Download