Door de jeugd wordt liever met Pokémonkaarten gespeeld, gepokerd of een spelletje Shithead gedaan dan een jasje gelegd bij het klaverjassen. Daardoor wordt het klaverjassen met uitsterven bedreigd. Hoog tijd voor verandering vindt Jan Kokke, voorzitter van de Kaart Bond Nederland. Het klaverjassen moet weer hip and happening worden. Maar dat is moeilijker gezegd dan gedaan. En hoe erg is het dat een kaartspel uitsterft? 

Het eens zo populaire miezenmauzen wordt ook nauwelijks meer gespeeld, maar is dat erg? Kokke vindt van wel: ‘zijn’ klaverjassen bestaat al sinds de 18e eeuw en was vroeger een van de populairste spellen om te spelen. Het verbindt en verbroedert -niet voor niets adviseerde Joris Mathhijsen het Nederlands elftal vorig jaar met elkaar te gaan klaverjassen, om de teamspirit te verhogen en het brein scherp te houden. 

Oubollig

Tegenwoordig bestaan er nog steeds klaverjasclubs door heel Nederland, maar de aanwas van de jongere generaties laat op zich wachten. Kokke’s hoop is gevestigd op jongeren zoals de 25-jarige Rick Veldman, die nog steeds wekelijks vol passie ‘een jasje leggen’. “Klaverjassen is in mijn ogen de ideale manier om een biertje te drinken met vrienden op een vrije avond.”

Bij de vriendenkring van Rick ontbreekt het niet aan spelers. Er zijn altijd genoeg mensen om een viertal te kunnen vormen. Toch heeft hij het idee dat klaverjassen vaak nog als ‘oubollig’ wordt gezien, iets waar hij het niet mee eens is.

Elkaar belachelijk maken

“De charme van het klaverjassen is dat het tactisch is, maar ook niet té. Daarom kan je tijdens een spelletje prima converseren over van alles, grappen maken, elkaar belachelijk maken en toch een kaartje blijven leggen,” aldus Rick.