Het valt niet mee om een hit te schrijven, alleen de concurrentie maakt dat al lastig. Maar hoe weet je nou of je een hit te pakken hebt of niet? Daar is nu een app voor.

Het is een soort Tinder-app voor muziek, die vandaag wordt gepresenteerd. Initiatiefnemer Willem Bloem belooft met 'Sounders Music' te kunnen voorspellen of je een tophit in handen hebt, of toch een flop. Het werkt heel eenvoudig: voor 39 euro wordt je lied voorgelegd aan een panel van marktonderzoeksbureau GfK dat naar links of naar rechts kan swipen.

App werkt voorspellend

Proeven met deze app hebben al laten zien dat het een sterk voorspellende waarde heeft of een nummer een hit gaat worden of niet. Hits zoals Zoutelande (Bløf), Gecko (Oliver Heldens), Krantenwijk (Lil Kleine) en Train in the Distance (Paul Simon) werden ermee herkend.

Bloem hoopt dat veel artiesten gebruik gaan maken van deze simpele mogelijkheid hun muziek te testen voor een breed publiek. Volgens Quote zijn er in ons land maar liefst 350 duizend mensen die dromen van een professioneel bestaan als artiest.

Lees ook

Weten wat scoort

Ook artiesten die al succesvol zijn, kunnen bij de app gebaat zijn door bijvoorbeeld alle nieuwe tracks van een nieuw album voor te leggen. Zo weten ze welke het beste scoort, en welk nummer dus een potentiële single zou kunnen zijn. Zo zijn ze niet meer afhankelijk van hun gevoel, of van de mening van platenbazen en producers.

Deelnemers van het testpanel hebben er ook wat aan. Er wordt nagedacht aan een volgende fase, waarin deelnemende muziekliefhebbers de kans krijgen te investeren in de nummers van de artiest. Mocht die dus een nummer 1-hit scoren met het nummer dat jij naar rechts hebt geswipet, dan kun je meedelen in de royalties.