Het is vandaag precies 60 jaar geleden dat Elvis Presley met Heartbreak Hotel in de VS op nummer 1 terecht kwam. Het betekende zijn grote doorbraak als King of Rock & Roll. Dat is op zich bijzonder, omdat het liedje zelf eigenlijk meer blues en jazz is dan pure Rock & Roll. 

Het lied is in 2004 door muziekmagazine Rolling Stone uitverkoren tot 1 van de 500 belangrijkste liedjes allertijden en het heeft zelfs een plekje in de Grammy Hall of Fame, wat ook weer bijzonder is omdat Elvis tijdens zijn leven, behalve voor zijn gospelmuziek, nooit een Grammy heeft gekregen. Het nummer is in die 60 jaar eigenlijk nooit echt succesvol gecoverd. Aleen Willie Nelson en Leon Russel hadden in de jaren 70 een hitje met een countryversie van het nummer.

De gekste cover van Heartbreak Hotel is zonder twijfel van discokoningin Amanda Lear:

Het enige fijne aan deze covers is, dat je eindelijk kunt verstaan wat er precies gezongen wordt. Er zitten zulke gekke woorden in dat zelfs Elvis weleens de tekst kwijt was. Zoals hier toen hij in de comebackshow in 1968 het nummer voor het eerst in jaren weer eens live voor publiek zong.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.