Harry Potterfans wisten het allang, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: zij zijn betere mensen dan personen die niet van de tovenaarsleerling houden.

Uit onderzoek blijkt dat het lezen van de ‘Harry Potter’-boeken een positieve invloed heeft op jonge mensen. Het zou hun perceptie over gestigmatiseerde groepen zoals immigranten, homoseksuelen of vluchtelingen significant verbeteren. Het onderzoek werd gepubliceerd in het 'Journal of Applied Social Psychology' in 2015, maar staat ineens weer vol in de aandacht online.

De onderzoekers ontdekten dat jongeren die een emotionele band hebben met het personage van Harry Potter minder bevoordeeld zijn tegenover minderheden. Als verklaring noemen ze het feit dat er in de Potter verhalen veel voorbeelden zijn van omgaan met vooroordelen. Een voorbeeld daarvan is het woord ‘modderbloedje’, dat wordt gebruikt om tovenaars met dreuzelouders te omschrijven. Voor degenen die niet thuis zijn in de wereld van Harry Potter: dreuzels zijn gewone mensen zonder toverkracht. In de boeken is ‘modderbloedje’ een extreem denigrerende uitdrukking.

Wanneer de term gebruikt wordt in het boek, berispen de hoofdpersonages vaak degenen die het in de mond nemen. Dit zou kinderen vervolgens aanleren dat het gebruik van haatwoorden gemeen en verkeerd is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.