Harry 'Cuby' Muskee overleed gisteravond op 70-jarige leeftijd. Met het heengaan van de voorman van Cuby & The Blizzards verliest Drenthe zijn bekendste inwoner. Niet alleen was de muzikant ambassadeur van de provincie, hij heeft een borstbeeld en museum in Grollo en is ereburger van Assen. Nederland verliest de persoon die met zijn opvallende stemgeluid en stevige blues het Nederlandse poplandschap in de tweede helft van de jaren '60 transformeerde.

In de uitzending van EenVandaag boezemvriend Johan Derksen. De hoofdredacteur van Voetbal International woonde in zijn jeugd vlakbij de beroemde boerderij in Grollo, dat in de jaren '60 met de opkomst van Muskee's band uitgroeide tot een bedevaartsoord voor bluesliefhebbers. Later nam Derksen het management van de band op zich.

Ook vertelt de jonge Nederlandse rockband DeWolff over de invloed van Muskee op de Nederlandse muziekscene, die tot op de dag van vandaag doorklinkt. Vorig jaar bracht DeWolff nog een spetterende cover van een van Cuby's bekendste nummers, Appleknockers Flophouse. De video daarvan valt. samen met een korte documentaire over de vriendschap tussen Muskee en Derksen, hier onder te zien.