Vandaag zou Elvis Presley 83 jaar zijn geworden. En dat was aanleiding voor een speciale veiling op Graceland, waar 271 bijzondere items van of over The King van de hand werden gedaan.

In totaal leverde dat bijna een half miljoen dollar op, maar eerlijk gezegd viel dat een beetje tegen. En dat past in een trend van waardevermindering van Elvis collectors items die al een tijdje gaande is. Steeds meer fans van het eerste uur overlijden, waardoor de markt overspoeld wordt met collectibles, terwijl er dus steeds minder fans zijn om ze te kopen. Het veiling-object dat gisteren het meeste geld in het laatje bracht is een ring van diamant en platinum. Elvis gaf de ring aan zijn toenmalige vriendin Linda Thompson. Die bracht 27.500 dollar op.

Een ander item dat voor veel geld van de hand ging is een minibar in de vorm van een wereldglobe, die in het huis van Elvis in Los Angeles stond. Die leverde 22.500 dollar op. Maar het staat allemaal in schril contrast met eerdere soortgelijke veilingen op Graceland. Zo leverde 3 jaar geleden het allereerste plaatje van Elvis nog 300.000 dollar op. Dat was niet That’s All Right Mama, maar een opname uit 1953 die Elvis speciaal voor zijn moeder maakte: ‘My Happiness’. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.