Ophef op Schiermonnikoog. Elk jaar op de zaterdag voor Pinksteren is het feest op het waddeneiland: een haan wordt in een mand in een 18 meter hoge mast de lucht in gehesen en blijft daar drie dagen zitten. Dit Pinksterfeest, Kallemooi genoemd, wordt al sinds mensenheugenis gevierd op het eiland. Maar vanaf de wal komen steeds meer mensen in opstand tegen deze traditie, uit medeleven met de haan.

Karen Soeters, oprichter van Animals Today, is een petitie gestart tegen Kallemooi en hoopt dan ook dat de haan dit jaar niet de hoogte in gaat. “We vinden tradities prachtig maar dit is gewoon dierenmishandeling.” Ze vindt dat de haan ernstig beperkt wordt in zijn bewegingsvrijheid. De haan kan, als het gaat regenen of onweren,  geen kant op. Bovendien vindt ze het een slecht voorbeeld voor de jongere generatie. “Als je ziet dat kinderen denken dat je op deze manier dieren moet houden, om een leuk feestje te houden, dat is gewoon bizar.”

De burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, baalt van alle commotie rond het feest. “De haan komt niks tekort. Hij zit in een grote mand waar plaats is voor wel vier hanen, er is voldoende eten en drinken en bovendien wordt hij al die tijd in de gaten gehouden door een dierenarts via een webcam”. 

Na eerdere protesten besloot de organisatie een webcam te plaatsen in de mand om de haan continu in de gaten te houden. In de raadszaal van het gemeentehuis is de haan dus 24 uur per dag live te volgen. Dierenmishandeling is het wat haar betreft absoluut niet. “Iedereen hier op het eiland is ervan overtuigd dat het niet slecht is voor de haan, anders zouden we het natuurlijk niet doen.” 

Alsnog een knuffelhaan?

Welke haan dit jaar het symbool wordt van Kallemooi is nog niet bekend. Volgens de traditie wordt de haan op zaterdag door een jongeman van het eiland uit een hok ‘gestolen’ en naar de commissie van Kallemooi gebracht. Daar wordt het dier eerst gekeurd door een dierenarts en daarna samen met voldoende water en brood voor drie dagen in de mand gestopt. Rond middernacht wordt de haan in de mast omhoog gehesen en hij komt er op Pinksterdrie (dinsdag) pas weer uit. Soeters hoopt dat de organisatie er alsnog voor kiest om een knuffelhaan in de mand te stoppen. “Of tekeningen van een haan, gemaakt door kinderen.” Maar ook dit jaar gaat de haan weer gewoon de lucht in, waar het beest overigens altijd nog gezond weer uitgekomen is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.