Twee nieuwe Nederlandse apps moeten de wereld een beetje beter gaan maken: Breindebaas en Mister Chadd

Allereerst Breindebaas, een app die probleemdrinkers spelenderwijs helpt te stoppen of te minderen met alcohol. Hoe werkt zo: je krijgt steeds foto’s te zien van drankjes en de drankjes met alcohol moet je van je af swipen en de drankjes zonder alcohol moet je naar je toe swipen.

De training duurt tien minuten en als je dit gedurende twee keer per week doet en dat drie weken lang volhoudt, dan helpt het al. Het verandert je reactiepatroon en het denkpatroon in je hersenen. De makers zoeken nog proefkonijnen die deze app willen uittesten.

De tweede nieuwe Nederlandse app is Mister Chadd. Het is een huiswerkapp. Stel je hebt kinderen op de middelbare school, en terwijl ze huiswerk maken, kunnen ze met vragen naar je toe komen die je niet kunt beantwoorden.

Ze zijn bijvoorbeeld met wiskunde bezig en vragen ze: wat is een frequentiepolygoon, dan kun je ze naar deze app verwijzen. Als je daar je vraag stelt, dan krijg je binnen tien seconden een coach toegewezen. Dit is vaak een universitaire student die jou gaat helpen.