Superhelden, ze zijn niet meer weg te denken uit films, stripboeken of games. Superhelden zijn hot! Dit weekend staat de Jaarbeurs volledig in het teken van deze helden: de 'Dutch Comic Con' is dan aan de gang. Han Peekel is groot liefhebber van superhelden en was jarenlang presentator van de stripboekenserie 'Wordt Vervolgd'. Als de 'Super-optimist' brengt hij een betoog over het belang van een held: "Ze versterken, in verhalen, de hoop op betere tijden."

Batman, Asterix, Black Panther en Wonder Woman hebben één ding met elkaar gemeen: het zijn stuk voor stuk helden. Of, zoals Peekel zegt: "Personen die altijd positief zijn en mensen inspireren." Al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw bestaan de verhalen over superhelden. De allereerste, en misschien nog steeds de bekendste, was Superman. De ‘man van staal’ kwam voor in Action Comics 1 van DC comics uit 1938. Sindsdien zijn er vele helden en stripfiguren bijgekomen.

In de geschiedenis hadden de verhalen vaak een positieve invloed op lezers, vertelt Peekel: "Ook toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak gingen de Superhelden massaal ten strijde tegen het Duitse gevaar. Op de eerste bladzijde van zijn eerste avontuur geeft Captain America Hitler een geweldige optater." Superhelden zijn, net als Peekel zelf, super-optimisten. "Ze geven de zekerheid dat het goede het slechte zal overwinnen."

Verkleed je als je superheld

Zoals op Comic Con veel te zien is, is je verkleden als een superheld ook ontzettend populair. Dat zogenaamde ‘cosplay’ is een van de hoogtepunten van het evenement.Voor veel volwassenen is het een moment om zichzelf voor te doen als eigen superheld. "Mensen transformeren in een totaal ander uiterlijk, wat echt fascinerend is om te zien”, zegt Peekel, die het zelf dolgraag ook eens zou willen doen.

Het betoog van Optimist Han Peekel in EenVandaag

De populairste held

De films over superhelden hebben de afgelopen jaren een vlucht genomen. Alleen al dit jaar zijn er tien films gebaseerd op superheld of stripfiguren. En de superheldenfilms van de afgelopen jaren zijn ook bijna allemaal kaskrakers. Maar wie is nou de populairste superheld?

Dat is Batman, tenminste als we YouTube mogen geloven. Met ruim 3 miljard views en meer dan 70 duizend aan beeldmateriaal houdt ‘The Caped Crusader’ Thor en Superman achter zich.