Op het moment dat het Fatah-congres in Bethlehem van start gaat, lanceert Hamas haar eerste bioscoopfilm als onderdeel van een ‘culturele jihad’, die tijdelijk de fysieke jihad moet vervangen. Kiest Hamas eieren voor z’n geld?

De film ‘Imad Aqel’ ging afgelopen zaterdag in premiere in bioscoop ‘Theater van het verzet’. De aanwezige mannen en vrouwen strict gescheiden. ‘Imad Aqel’ gaat over de oprichting van Hamas, en over het leven van Hamas-terrorist Imad Aqel die dertien Israeli’s heeft gedood en maanden lang op ingenieuze wijze uit handen van het Israelische leger wist te blijven.

Het verhaal is geschreven door Hamas-leider Khaled Meshaal, en maakt deel uit van een nieuw fenomeen: ‘De Cultuur van het Verzet’. Onder dezelfde term werd onlangs een tweedaagse conferentie belegd en vindt momenteel uiting in exposities, dichtbundels, televisieseries en dan nu deze film. Alles natuurlijk in het teken van de nationale strijd: "We proberen een hoogwaardige kunst te produceren, die islamitisch is, over het verzet gaat, en zonder provocatieve, (seksuele) scenes", laat Hamas’ minister van Binnenlandse zaken voor Gaza weten.

Volgens sommige commentatoren zou dit duiden op een verandering van stategie van Hamas. Het feit dat sinds juni ‘slechts’ twee raketten op Israël zijn afgevuurd én opmerkingen van prominente Hamasleden geven lijken hier op te wijzen. “Gewapend verzet is nog steeds belangrijk en legitiem, maar we leggen nu een nieuwe nadruk op ‘de Cultuur van het Verzet. Dat vereist een stopzetten van de raketaanvallen. Na de oorlog moeten de strijders op adem komen, moet het volk op adem komen", aldus Hamas-kopstuk Ayman Taha.

Het lijkt een gevolg van de recente Gaza-oorlog, deze ‘strategiewijziging’. Feit is echter dat de film twee jaar geleden is aangekondigt en ruim drie maanden voor de Gaza-oorlog begonnen is met de productie. Ook is de culturele campagne van Hamas niet nieuw. Hamas kondigde in November 2007 al aan dat ze op de resten van het voormalige nederzettingenblok Gush Katif een Hollywood-achtige mediastad wilden laten verrijzen. “Hamaswood in plaats van Hollywood” noemde een woordvoerder het. Hamas heeft een televisiestation, twee kranten, een radiostation en een tiental websites. Of het muilkorven van concurrerende media die het Hamas-gezag in twijfel trekken ook een onderdeel uitmaakt van de Cultuur van het Verzet is niet duidelijk.

Wel duidelijk is dat Hamas al twee jaar geleden besloot om zich meer toe te gaan leggen op het gebruik van verschillende massamedia, in een tijd dat raketaanvallen op Israël dagelijkse routine waren. Dus of het daadwerkelijk gaat om een strategiewijziging zal de tijd leren.

Hamaswood of Hollywood?