Vanaf volgende week kunt u onder andere kiezen voor deze kandidaat. Wilt u meestemmen en bent u nog geen lid? Meld u dan nu aan bij het EenVandaag Opiniepanel en u krijgt volgende week de enquête Politicus van het Jaar 2011 in uw mailbox.

Met VVD’er Frits Bolkestein als voorbeeld wordt Halbe Zijlstra in 1994 lid van de VVD. Vier jaar later wordt hij namens die partij lid van de gemeenteraad in Utrecht. In 2001 treedt hij af, waarna hij in 2003 terugkeert. Een jaar later wordt hij fractievoorzitter. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wordt hij herkozen, maar kort daarop legt hij zijn functie wederom neer om zich te richten op zijn eigen bedrijf.

In het najaar van 2006 staat Zijlstra als negentiende op de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen en wordt vervolgens gekozen als Tweede Kamerlid. Van 2007 tot 2008 is de VVD’er lid van de commissie-Dijsselbloem. De commissie doet onderzoek naar het effect van onderwijsvernieuwingen in het voortgezet onderwijs.

Zijlstra wordt in 2010 benoemd tot staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte. In deze functie bezuinigt Zijlstra wegens de kredietcrisis op subsidies in de cultuursector. “Niemand is veilig”, zegt de VVD’er hierover. Zijlstra wordt verweten dat hij geen affiniteit met de sector heeft. Zelf noemt hij dit een voordeel als je zo veel moet bezuinigen.

Ook voert Zijlstra de zogenaamde langstudeerboete in. Zo moeten studenten die te lang over hun studie doen een boete betalen. Dit leidt tot felle protesten van de onderwijssector.

Bekijk ook de reportage 'Zijlstra presenteert vandaag cultuurbezuinigingen' die EenVandaag eerder maakte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.