Hackers kunnen pacemakers aanvallen en op die manier patiënten doden. Daarvoor waarschuwt de Britse Royal Academy of Engineering. Volgens hen groeit niet alleen het aantal pacemakers dat kwetsbaar is voor hacks, maar kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot hele netwerken.

Het gaat om pacemakers die zijn gekoppeld aan internet- of interne computernetwerken. Hackers kunnen met ransomware deze netwerken aanvallen met alle gevolgen van dien. De netwerken van sommige Amerikaanse ziekenhuizen zijn op deze manier al getroffen door computervirussen doordat hackers zich toegang verschaften tot medische apparatuur die niet beveiligd was.

Professor Nick Jennings van de Royal Acadamy of Engineering waarschuwt dat de slechte beveiliging van netwerken en medische apparatuur een direct gevaar kunnen vormen voor patiënten en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. "Een bekend voorbeeld is Dick Cheney die de instellingen van zijn pacemaker aanpastte omdat hij er zeker van wilde zijn dat niemand hem op die manier kwaad zou kunnen doen en fans van de serie Homeland weten ook dat je zo mensen kunt doden."

Volgens hem moet er meer gebeuren: "We kunnen ons niet 100% beveiligen maar we kunnen wel systemen ontwikkelen die beter beveiligd zijn en sneller herstellen na een aanval."