Oud-Kamerlid Wassila Hachchi heeft haar D66-lidmaatschap opgezegd naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na haar plotselinge vertrek uit de Tweede Kamer. In een verklaring zegt D66 dat ze haar verantwoordelijkheid neemt na de golf van kritiek die volgde op haar besluit.

Hachchi verliet de Kamer van de een op de andere dag om in het campagneteam van presidentkandidaat Hillary Clinton te gaan werken. Dit tot de grote verrassing van collega's. Ze was niet aanwezig bij haar afscheid in de Tweede Kamer. Ook was lang onduidelijk of het om betaald werk ging in de VS. Uiteindelijk bleek dit niet het geval, waardoor Hachchi nu wachtgeld ontvangt. Dit leidde tot veel kritiek.

Lees hier de verklaring van Hachchi en D66:

Gisteravond zijn Wassila Hachchi en D66-partijvoorzitter Letty Demmers de volgende verklaring overeengekomen:

Op 20 januari jongstleden heeft Wassila Hachchi haar Tweede Kamerlidmaatschap beëindigd. Zij heeft dit formeel kenbaar gemaakt door middel van een brief aan de Kamervoorzitter. 

Haar besluit om op te willen stappen bij de D66-fractie was sinds januari 2015 bekend bij direct betrokkenen in de fractie. Hachchi: “In 2015 na het vertrek van twee collega’s heb ik uit partijloyaliteit twee betaalde banen voorbij laten gaan. Begin 2016 heb ik via mijn contacten de mogelijkheid gekregen om de Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van dichtbij mee te maken en ter plekke te bezien hoe ik betaald aan de slag kan.”

Op dit moment is Hachchi in de Verenigde Staten om mee te werken aan de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Hachchi heeft als doel betaald aan de slag te gaan binnen het campagneteam van Clinton. Door de ontstane turbulentie is dit voor haar lastig geworden. Daarom zal ze ook andere mogelijkheden van een passende betaalde baan niet onbenut laten.

Hachchi neemt rekenschap van de kritiek en commotie die is ontstaan rondom haar vertrek. Zij neemt daarom haar verantwoordelijkheid en heeft besloten hiertoe haar lidmaatschap van D66 op te zeggen. D66 betreurt de situatie, maar respecteert het besluit van Hachchi. Partijvoorzitter Letty Demmers: "Wij wensen Wassila de ruimte toe om zich weer met open vizier op haar toekomst te kunnen richten.”

Kijk hieronder een eerdere uitzending over Hachchi terug: