Het is het laatste Grote Project van Rutte-2 en de gevolgen ervan gaan we allemaal in onze portemonnee merken. Vandaar dat iedereen gespitst is op het nieuwe Belastingplan. Er is nog niets over bekend, maar het leidt in Den Haag al wel tot veel onrust.

Want net als bij de andere grote hervormingen, geldt dat deze coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer en voor steun moet gaan shoppen bij de oppositie. Het kabinet heeft de oppositiepartijen daarom vanavond om 19.00 uur uitgenodigd op het ministerie van Financiën, om te komen praten over het nu nog Geheime Plan. 

Maar komt iedereen wel op het feestje opdagen? Wie gaat er niet en wie wel? En wie wel gaat, gaat die onderhandelen, of alleen zeggen dat de stukken openbaar moeten worden? Het is een strategisch steekspel.

Roemer blijft thuis. Buma gaat om te zeggen dat hij de plannen wel in de Kamer ziet en dan een oordeel velt. Slob gaat erheen om te zeggen dat hij eerst een openbare brief met daarin de plannen wil, zodat hij daarna kan gaan onderhandelen. En wat doet Alexander Pechtold eigenlijk?