In het FNB-stadion in de wijk Soweto in Johannesburg neemt Zuid-Afrika, en de wereld vandaag afscheid van Nelson Mandela. Een indrukwekkende stoet hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Barack Obama (VS), Raúl Castro (Cuba), Dilma Rousseff (Brazilië) en Ban Ki-moon (VN) geeft acte de présence. Lange rijen Zuid-Afrikanen met paraplu's stonden dinsdagochtend vroeg al bij de ingang van het enorme voetbalstadion in Johannesburg. Sommigen van hen hebben daar al sinds maandagnacht staan wachten. 

Koning Willem-Alexander vertegenwoordigt Nederland in het stadion. Miljoenen anderen over de hele wereld herdenken dinsdag Nelson Mandela. De herdenking is een van de grootste bijeenkomsten van wereldleiders in de recente geschiedenis. In Zuid-Afrika zelf is de dienst op 90 plaatsen te volgen via grote schermen. Volgens de planning zal het eerbetoon ongeveer 4 uur duren.

De poorten van het stadion zijn om 05.30 uur opengegaan, een half uur later dan gepland. Veel Zuid-Afrikanen komen te voet naar het stadion, waar Mandela voor het laatst in het openbaar verscheen tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Anderen komen per trein, die dinsdag gratis rijdt, net als de bus. Ze dragen Zuid-Afrikaanse vlaggen, ze zingen en dansen. Honderden agenten houden de situatie rondom het stadion in de gaten. De meeste wegen in de omgeving zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

Nelson Mandela overleed donderdag in zijn huis in Johannesburg op 95-jarige leeftijd. Hij wordt aanstaande zondag begraven in Qunu, de plaats waar hij opgroeide.

EenVandaag-verslaggever Caroline van den Heuvel en redacteur Guido Vermeulen zijn aanwezig bij de ceremonie. Zij volgen vandaag twee Zuid-Afrikaanse vrouwen: hoe beleven zij deze bijzondere dag voor hun land?

Sfeer in FNB-stadion