Vrijwel niemand (14%) is voor een algeheel vuurwerkverbod. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 27.379 mensen. Slechts vier op de tien (36%) deelnemers vinden de traditie van vuurwerk afsteken met oud en nieuw belangrijk. 

Zes op de tien (60%) deelnemers vinden het wel een goed idee als gemeenten zouden besluiten zelf een vuurwerkshow te organiseren en voor de rest vuurwerk in de gemeente te verbieden. 

Een algeheel vuurwerkverbod lijkt steeds dichterbij te komen. Nu steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones instellen lijkt het verbod dichterbij dan ooit.

Al jarenlang is de vuurwerktraditie onderdeel van discussie, zoals de afgelopen jaren bleek uit de opiniepeilingen van EenVandaag. Het draagvlak voor een verbod en daarvoor in de plaats een gemeentelijke vuurwerkshow is al jaren hoog.

EenVandaag kijkt daarom hoe zo’n georganiseerde show eruit zou moeten zien en spreekt met een groep vrienden in het Brabantse Reek. Zij zamelen sinds vorig jaar geld in voor een spectaculaire vuurwerkshow in het kleine dorpje. 

Ook kijken we in Amsterdam op het marineterrein. Daar zal het nationale aftelmoment worden afgesloten met een groots vuurwerk. Met de vuurwerkspecialist die dat organiseert kijken we hoe dat in zijn werk gaat.