Het hoogseizoen voor de horeca begint over een aantal maanden maar het aantal koksvacatures is inmiddels opgelopen tot bijna zevenduizend. Het Groningse initiatief ‘Kokend naar de top’ en de culinaire vakschool zorgt met een cursus van tien weken voor nieuw keukenpersoneel.

Joris van Berkel is de bedenker van het concept 'Kokend naar de top'. Samen met de gemeente Groningen en de culinaire vakschool in de stad zorgt hij ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt enthousiast worden gemaakt voor het vak. 

“Groningen steekt zijn nek uit en faciliteert deze opleiding. Er zijn ontzettend veel vacatures in Nederland. Sla de handen ineen en zorg ervoor dat heel Nederland deze projecten gaat opzetten. Zodoende kunnen we misschien wel het hele koksprobleem gaan aanpakken. Wij zijn begonnen en het werkt!”

Vacatures

De behoefte aan koks is niet nieuw. Sinds vorig jaar worden er zelfs koks uit Spanje gehaald om openstaande vacatures te vervullen. De Koninklijke Horeca Nederland liet in het najaar van 2017 weten dat er 6300 vacatures zijn en dat aantal loopt nog steeds op. De eerste groep deelnemers van het Groningse initiatief is inmiddels afgestudeerd en heeft een baan.

De 31-jarige Sharon was vijf jaar werkloos. Ze is blij dat ze door de opleiding weer arbeidsperspectief heeft en heeft inmiddels haar diploma. “Als je het zelf hebt gedaan, dankzij hulp van de leermeesters, dan ben je heel erg trots. Dan denk je wel, ik doe er toch nog toe. Ik heb vijf jaar thuisgezeten en dit is toch mijn opstapje naar de toekomst.” 

Maximale inzet

Leermeesters Geer Vedder en Paul Rodenberg verwachten de maximale inzet van de deelnemers. “Als je hier komt dan ben je tien weken van ons. Geen gezeur, geen geouwehoer. Afspraken doe je maar lekker op een andere dag. We beginnen om 09.00 uur en als we klaar zijn, zijn we klaar “ zegt Rodenberg.

De leermeesters hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Geer Vedder is zich elke dag bewust van het gegeven dat hij de deelnemers een toekomst kan bieden. Dat zorgt ook voor een andere wijze van begeleiden. “Je hebt zulke breekbare mensen hier omdat ze het een en ander hebben meegemaakt. Als je die dan niet op de juiste manier zou behandelen en beetje motiveert en steunt, dan kom je er niet.” 

Joris van Berkel heeft een documentaire over de eerste groep cursisten gemaakt. In acht afleveringen worden de deelnemers gevolgd op weg naar hun examen.