Hans Warink, raadslid van Loppersum Vooruit, hint erop dat de Haagse aanpak van de situatie in Groningen gevolgen kan gaan krijgen. "Een extremist wordt niet geboren, die wordt gevormd. Daar zijn ze goed mee bezig in Den Haag."

Warink doelt daarmee op mogelijke burgeracties. "Wij Groningers zijn niet gewelddadig, maar er zijn wel andere acties waarmee je de economie plat kunt leggen." Een voorbeeld daarvan durft hij wel te geven: "Er zijn heel veel Groningers met een auto en we weten hoe het in Den Haag zit in de spitstijden. Ga dan maar langzaam rijden en je hebt het hele verkeer platliggen. Er zijn genoeg mogelijkheden voor Groningers om, als ze boos willen, het Den Haag heel moeilijk te gaan maken."

Warink strijdt al jaren als actievoerder en raadslid voor de rechten van Groningers die worden geteisterd door aardbevingen. Het besluit van minister Wiebes om het versterken van zo’n 1600 woningen in het aardbevingsgebied voorlopig stil te leggen, leidt tot veel kritiek. "Elke keer krijg je een klein beetje hoop, en dan wordt de deur weer voor je dichtgeklapt", zegt Warink.

Kijk & lees meer:

Bredere beweging

Warink staat niet alleen in deze ideeën: "Dit is een bredere beweging." De huidige aanpak van de situatie in Groningen vraagt dan ook om actie, laat hij doorschemeren. "We breiden missies uit in Afghanistan en in Groningen laten we mensen in de klei wegzakken. Dat is gewoon schandalig. Den Haag zal op de blaren moeten gaan zitten." 

Als er acties gaan plaatsvinden, staat het raadslid van Loppersum Vooruit daar vierkant achter. "Ik ben geen activitist, ik ben raadslid, dus ik hou me altijd aan de wet", zegt hij. "Maar burgerongehoorzaamheid: daar heb ik niks tegen."

Het volledige gesprek met Hans Warink bij Radio EenVandaag