Bij GroenLinks zijn er grote vraagtekens over de kennis die er bij het kabinet is over een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in Irak in 2015. Daarbij zijn zeker zeventig burgers gedood.

GroenLinks Kamerlid Bram van Ojik noemt het nieuws dat vanmiddag naar buiten kwam via NRC en NOS een verschrikkelijk bericht. "We hebben heel vaak met het kabinet gesproken over het meer inzichtelijk krijgen van de effecten van die bombardementen", aldus Van Ojik in het Politiek Café van Radio EenVandaag. "Men heeft er nooit iets over willen zeggen. Sterker nog, het kabinet heeft gezegd: "We weten ook niet precies hoeveel burgerdoden bij deze bombardementen zijn gevallen."

Complete wijk verwoest

Door het bombardement in 2015 werd een complete wijk in Hawija verwoest. Het is de eerste keer dat duidelijk wordt waar Nederland heeft gebombardeerd in Syrië en Irak en hoeveel burgerslachtoffers daarbij zijn gevallen. Het kabinet zegt al jaren geen mededelingen te willen doen over concrete aanvallen en burgerslachtoffers vanwege de veiligheid.

"Dat de regering het niet wil onderzoeken of het misschien wel weet, maar het niet aan het parlement wil vertellen, is echt niet acceptabel", aldus GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. "Ik vind het moeilijk te geloven dat de ministers Blok en Bijleveld dit niet geweten hebben." Voor Van Ojik zijn er dan ook nog veel vragen. "Er zijn ruim tweeduizend bombardementen geweest. Ik wil ook weten hoeveel burgerdoden er dan bij andere acties van Nederlandse F-16's zijn gevallen."