GroenLinks en D66 willen dat minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een voorstel komt om het gebruik van zorgverlof te stimuleren. Ze gaan hiervoor een motie indienen tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken, vertelt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders.

Op dit moment maakt 5 procent van de werkende mantelzorgers gebruik van kortdurend zorgverlof, tegen 70 procent van het salaris. Een procent neemt langdurend verlof op. Dat is onbetaald.

'Vrij nemen voor meesten geen optie'

Volgens GroenLinks-Kamerlid Smeulders is dat een van de oorzaken dat er zo weinig gebruik wordt gemaakt van zorgverlof. "Mensen die wat beter verdienen kunnen zes weken vrij nemen zonder betaald te krijgen, maar voor de meeste mensen is dat geen optie."

GroenLinks heeft tien jaar geleden al een initiatiefwet ingediend die het mogelijk moet maken dat mensen ook zes weken betaald verlof kunnen krijgen, maar daar is geen politieke meerderheid voor. "Daarom hebben we er voor gekozen om in overleg te gaan met coalitiepartij D66 die dit ook heel belangrijk vindt", vertelt Smeulders. "We willen kijken hoeveel ruimte er is, zodat we dit de komende jaren kunnen regelen. We gaan volgende week minister Koolmees een opdracht geven: hij moet uitzoeken waarom dat zorgverlof zo ontzettend slecht gebruikt wordt en volgend jaar moet hij dan met een voorstel komen hoe het veel beter kan gaan."

Volgende week woensdag en donderdag behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.