Bij vleesverwerker Willy Selten uit Oss is het afgelopen jaar wekelijks paardenvlees met rundvlees gemengd. Ook werd er oud en bedorven vlees vermengd met nieuw vlees. Dat vertellen werknemers van Selten aan EenVandaag. In het bedrijf was het slecht gesteld met de arbeidsomstandigheden.

Volgens de medewerkers, die uit angst voor repressailles, onherkenbaar in beeld komen, kwamen er in 2012 ongeveer twee keer per week vrachtwagens met duizenden kilo’s paardenvlees. "Dat paardenvlees werd geleverd uit Engeland, Oost-Europa en Spanje. Iedereen wist dat er werd bijgemengd, dat was geen geheim binnen het bedrijf. De verhouding was ongeveer 70 procent rund, 30 procent paard in de vleessnippers." Een andere medewerker: "Het meeste ging in de snippers, maar we hebben ook stukken paardenvlees als biefstuk van een rund verkocht. Dan ging er een sticker op met 'rund'. Dat waren trouwens ook de enige stickers die we hadden."

"Dat is etikettenfraude", aldus voedselveiligheidspecialist IJsbrand Velzeboer. "Data zijn heilig, de herkomst ook. Daar mag je echt niet mee rommelen. Dan moet je het paardenmix-met-tomatensaus noemen."

Stank

Naast paard werd er volgens de medewerkers ook oud, groen uitgeslagen en stinkend vlees verwerkt en van een nieuwe datumsticker voorzien. "We konden er bijna niet bij in de buurt werken. We moesten een doek voor ons gezicht doen omdat we er misselijk van werden. Ik wist toen, dit mag nooit, dit is verkeerd. Sinds ik daar heb gewerkt eet ik geen vlees meer."

Veiligheid

Ook met de arbeidsomstandigheden zat het niet goed. "Er was geen EHBO in ons bedrijf. Alle gewonden werden in de kantine verbonden. Soms ging het om ernstig letsel; snijwonden, vingers eraf, gevaarlijke steek wonden." Gewonde Poolse medewerkers werden op straat gezet. "Polen met snijwonden konden direct vertrekken."

NVWA

Als de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een inspectie wilde uitvoeren werd dat 3 weken van te voren aangekondigd. Er werd dan vooral gelet op hygiëne en kleding. Een werknemer: "De inspecteur heeft wel 'es paarden zien hangen, maar dan zeiden we gewoon dat het een speciaal ras koe was, en daar namen ze genoegen mee."

Eigenaar Willy Selten wil niet reageren.