Het is een dossier dat veel politici in dit verkiezingsjaar het liefst als gesloten beschouwen: Griekenland. In de zomer van 2015 redt een steunpakket van 86 miljard het land van een faillissement. Maar de opluchting van die zomer is van korte duur. Griekenland heeft nog niet de helft van de beloofde hervormingen doorgevoerd. En dat is nog niet het enige.

Vorige week berekende een belangrijke bondgenoot voor Nederland en Duitsland in dit dossier, het IMF, dat de Griekse schulden onhoudbaar zijn voor het land. Het IMF heeft nog steeds niet officieel een handtekening gezet onder het steunpakket en stelt dat Europa een deel van de schulden moet kwijtschelden. Maar in een verkiezingsjaar hebben weinig politici zin om aan kiezers uit te moeten leggen dat een deel van het geld niet terug komt..

Aanstaande maandag zit de Eurogroep, met als voorzitter onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, in Brussel weer om de tafel om te praten over de voortgang die Griekenland maakt. Een spannende bespreking. Gehoopt wordt dat het tot een overeenkomst komt waardoor de Grieken toch weer een deel van het in 2015 beklonken steunpakket uitgekeerd krijgen. De Griekse bankpresident waarschuwde eerder dat als de onderhandelingen niet snel afgerond worden, het land in grote problemen komt.

In EenVandaag: hoe gaat het met de Grieken? Zijn al die steunpakketten niet dweilen met de kraan open en is het kwijtschelden van schulden niet de enige oplossing? We vragen het Rabobank-econoom Teeuwe Mevissen en spreken correspondent Nikos Lanser in Athene.