Miljoenen aan Grieks belastinggeld worden jaarlijks via Nederlandse brievenbusfirma’s weggesluisd. En dit terwijl nu juist een van de eisen van de geldschieters aan Griekenland is, dat de Grieken de belastingontwijking aanpakken. Maar Nederland blijft belastingontwijking via brievenbusfirma’s wel faciliteren.

Dat is dubbelhartig, vinden onder meer de onderzoekers van Somo, De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. Zij toonden in onderzoek aan dat de Griekse staatskas in 2014 in ieder geval 1,7 miljoen euro misliep doordat het bedrijf Eldorado Gold, dat in Griekenland goud delft, via Nederland geld wegsluist naar Barbados.

Henk Willem Smits, schrijver van het boek Het Belastingparadijs, weet van zeker zeven grote Griekse ondernemingen die de route via Nederland gebruiken. Volgens de Griekse onderzoeksjournalist Nikolas Leontopoulos trekt deze belastingontwijking een grote wissel op de Griekse begroting, en nijpt de situatie des te meer omdat kleinere Griekse ondernemers bijna bezwijken onder de almaar stijgende belastingdruk.