De energieprijzen stijgen dit jaar fors. De hoogste tijd om eens wat zuiniger aan te doen, want dat is beter voor de portemonnee én voor het milieu. Maar hoe? Daar weet Green Evelien, die leeft op minimale energie, alles van.

Evelien woont samen met haar vriend en drie kinderen in België. Ze verbruikt slechts 6 procent elektriciteit in vergelijking tot een gemiddeld vijfpersoonshuishouden. Op dit moment leeft Evelien zelfs helemaal zonder aangesloten te zijn op het elektriciteitsnetwerk. Ze vangt energie op via zonnepanelen en met haar eigen windmolen.

Geen broodbakmachine, tosti-ijzer of koffiemachine

"Ik heb bijna alle elektrische apparaten uit mijn keuken weg gedaan. Een broodbakmachine, een tosti-ijzer, zelfs een koffiemachine. We drinken eigenlijk helemaal geen koffie, dus moet ik dan zo'n machine houden voor de gasten? Nee hoor, dan zet ik wel gewoon koffie met gekookt water en een filter", vertelt Evelien.

Lees ook

Daarnaast is volgens Evelien een stofzuiger ook overbodig. "Denk eens na: het is gewoon onhandig. Je moet de trap ermee op en af, de stekker zit steeds vast, je hebt stofzuigerzakken nodig. Soms worden dingen gecompliceerder gemaakt voor comfort. Maar is het wel comfort? Ik gebruik gewoon een bezem. Die is tenminste nooit kapot", zegt Evelien.

'Niet alle lampen hoeven aan'

Evelien wekt haar eigen elektriciteit op, daardoor is maar een beperkte hoeveelheid die ze kunnen gebruiken. En dat betekent keuzes maken. "Je hoort vaak dat mensen per ongeluk een lamp aan laten staan in een slaapkamer, terwijl ze beneden zijn. Dat zou bij ons niet kunnen", zegt Evelien.

In huize Evelien verbruikt de wasmachine de meeste elektriciteit. "Ik zou daar, met drie kinderen, niet zonder kunnen. Het moet wel leefbaar blijven. Maar dat betekent wel dat als de wasmachine draait, ik verder weinig elektra kan verbruiken. Het hoeft echt niet zo extreem als bij ons, maar denk wel bewust na en maak keuzes. Moet je die lamp echt aanstaan? Bij ons staat de stroom altijd standaard uit."

Op haar blog schrijft Green Evelien over haar leven. Naast het verminderen van elektriciteit richt Evelien zich ook op voedsel, afval en water.