Demissionair minister Grapperhaus onderzoekt de mogelijkheid om strenger op te kunnen treden tegen bedrijven waar onvoldoende wordt thuisgewerkt. "We gaan kijken of we de wet nog strakker kunnen aandraaien."

Een groot deel van de mensen geeft aan zich aan de nieuwe maatregelen te houden. Toch is zo'n 20 procent van de mensen hier niet toe bereid. Zo zijn er nog altijd bedrijven waar nauwelijks wordt thuisgewerkt. Het is minister Grapperhaus een doorn in het oog.

Wet 'strakker aandraaien'

'We kunnen bedrijven niet sluiten, dat is juridisch nu nog lastig, maar we gaan kijken of we de wet nog strakker kunnen aandraaien", zegt hij hierover. Volgens Grapperhaus moeten bedrijven die nu nog open zijn zich gelukkig prijzen, want veel bedrijven zijn noodgedwongen dicht.

"Daarom wil ik echt een beroep doen op ondernemers om mensen thuis te laten werken. 80 procent van de mensen die thuis kunnen werken doen dat, maar ik wil graag dat het tot 95 procent is."

Lees ook

'Kijk naar mensen in je omgeving'

Grapperhaus hoopt dat verder iedereen zelf de verantwoordelijkheid voelt, om de maatregelen na te leven. "Wij kunnen niet achter de voordeur controleren, daarom deze avondklok. Kijk wel om naar mensen in je omgeving die alleen wonen, bel ze, Facetime, maar zoek ze niet op."

Bekijk hier het studiogesprek met minister Grapperhaus.