De Limburgse gouverneur Theo Bovens hoopt dat steeds meer mensen van buiten de provincie in Limburg komen wonen. Dat zei hij gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak in Maastricht. Om de Limburgse arbeidsmarkt gezond te krijgen is het volgens Bovens niet genoeg als jongeren in Limburg blijven of terugkeren naar hun geboortegrond, maar ook dat mensen van buiten de provincie in Limburg terechtkomen.

"Of ze hier nou op de vlucht terecht zijn gekomen of op zoek zijn naar een beter bestaan”, maakt volgens Bovens niet uit. Als je bijvoorbeeld naar het Limburgse bedrijf Nedcar kijkt, zie je gewoon dat er structureel te weinig mensen zijn. 

Krapte op arbeidsmarkt

“Het gaat goed met Limburg en dat merken we heel goed aan onze economie. We hebben dus echt mensen nodig”, zo roept Bovens op. “De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Dat is een probleem, maar ook heel knap en een compliment voor onze provincie.”

Bestuurscrisis Brunssum

Gouverneur Bovens kende een roerig einde van 2017. In een oproep aan Minister Ollongren vroeg hij in te grijpen in Brunssum. In de Zuid-Limburgse gemeente is rondom wethouder Jo Palmen een bestuurlijke crisis ontstaan.

EenVandaag maakte eerder een reportage over de crisis in Brunssum

"Waarnemend burgemeester Gerd Leers is begonnen aan zijn klus en ik denk dat dat een flinke kluif wordt", aldus Bovens. "Maar hij is wel de juiste persoon op de juiste plek." Bovens vindt het wel nog altijd raar dat Jo Palmen als wethouder actief is in Brunssum. "Vergelijk het met een voetbalwedstrijd: Er krijgt iemand een rode kaart maar er is geen scheidsrechter die hem van het veld stuurt en dus gaat het spel door. Ik zou graag een bestuurlijk middel hebben om dit te stoppen, maar dat is er op dit moment nog niet."