De 13-jarige Glaucio en zijn 18-jarige zus Marcia zijn vanochtend samen met hun ouders opgepakt. Volgende week zullen ze na een verblijf in Nederland van 15 jaar worden uitgezet naar Angola. Glaucio en Marcia’s vader zat in het leger ten tijde van de burgeroorlog in Angola, en zou daarom oorlogsmisdaden gepleegd kunnen hebben.

Daarom kreeg hij in Nederland het stempel 1F; mogelijk oorlogsmisdadiger. Dat zorgde ervoor dat Glaucio en Marcia geen beroep konden doen op het kinderpardon. Al heeft het Openbaar Ministerie al lang geleden aangegeven niets in het dossier te zien dat strafvervolging rechtvaardigt. Nadat Glaucio in Nederland geboren is, en het gezin 15 jaar in asielzoekerscentra gewoond heeft, besloot staatssecretaris Dijkhoff deze week dat de familie toch terug moet naar Angola. Marcia heeft afgelopen jaar haar VWO-diploma gehaald, en stond op het punt te beginnen aan haar studie rechten in Rotterdam.

Eerder maakten we deze reportage over de situatie van Glaucio en Marcia:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.