Presidentskandidaat Donald Trump struikelt van incident naar incident en zijn lijst blunders wordt steeds groter. Toch lijkt het hem niet te schaden, of luidt een gisteren gelekt geluidsfragment over zijn omgang met vrouwen een maand voor de verkiezingen zijn neergang in? En welke positie nemen politici binnen de Republikeinse partij in na de zoveelste rel?

Hij kiest altijd de aanval. Trump zegt uit principe nooit sorry, maar de presidentskandidaat heeft vandaag zijn excuses aangeboden over een geluidsfragment waarin hij zich neerbuigend uitlaat over vrouwen. De Washington Post plaatste het filmpje uit 2005 op de website. 

"Grab ’em by the pussy. You can do anything’’, zegt hij in het filmpje – volgens Trump kan hij alles maken bij vrouwen.

Walgelijk

Veel prominente Republikeinen onder wie John McCain, Ted Cruz en Marco Rubio reageerden woedend op de uitspraken. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het huis van afgevaardigden, trok een uitnodiging aan Trump in om vandaag campagne te gaan voeren in Wisconsin. Hij noemt de video "walgelijk’"

"Ik heb nooit gezegd dat ik een perfect persoon ben. Ik heb me ook nooit anders voorgedaan. Ik heb dingen gezegd en gedaan waar ik spijt van heb. En de woorden in die gelekte video van meer dan tien jaar oud, daar heb ik ook spijt van", zegt Trump in een reactie op zijn Facebookpagina.

"Met het uur wordt de kans groter dat Clinton gaat winnen", voorspelt Charles Groenhuijsen, schrijver van het boek ‘Donald Trump, iedereen houdt van me’. "De Republikeinen hoopten dat hij zich in de laatste maanden van de campagne presidentieler zou gaan gedragen. Maar de ene gekkigheid van Trump volgt de andere op."

Verbruid bij de zwevende kiezer

De kiezers die toch al op Trump zouden stemmen verliest hij niet door zijn zoveelste misstap, volgens Groenhuijsen. Hij verdeelt de Trumpaanhangers onder in drie groepen: de boze blanke burgers van middelbare leeftijd met onderbetaalde banen en een steeds lagere levensverwachting, bange burgers die hun baan dreigen te verliezen en bezorgde burgers die teleurgesteld zijn in de politiek. Zij baseren hun keuze volgens Groenhuisen niet op feiten, maar wantrouwen alle politici en media, met uitzondering van Trump die hun taal spreekt.

Maar hij heeft het bij veel zwevende kiezer verbruid, denkt Groenhuijsen. En die zijn bepalend voor wie het presidentschap wint. "Maar", stelt hij, "heel veel Amerikanen hebben ook een grote hekel aan Clinton. Voor hen is het kiezen tussen twee kwaden."

Kritiek neemt toe

De Republikeinse partij gedoogde Trump, maar de kritiek neemt toe. "De republikeinen zijn in totale en in structurele paniek. Ze zien dat het land van hen afdobbert", zegt Groenhuijsen. Hij schrijft in zijn boek dat de jongere generatie kiezers veel progressiever is dan de oudere generaties. De steun voor de doodstraf neemt af. Godsdienstigheid neemt in rap tempo af. Dat zijn bij uitstek thema’s van de Republikeinse partij. "Hun dilemma is: wordt Trump de laatste Republikeinse president of krijgen we voorlopig geen enkele president meer. Ze zijn zo in paniek dat ze aan Trump vasthouden. Hun enige hoop is nu dat Hillary Clinton morgen in het tweede verkiezingsdebat met Trump grote fouten maakt."

Tom in the States