Door een personeelstekort heeft de GGD Amsterdam de heroïneverstrekking van drie naar twee keer per dag terug moeten brengen. Volgens belangenbehartigers van de gebruikers leidt dit tot meer overlast op straat, omdat heroïnegebruikers nu 's nachts weer op zoek moeten naar een shot.

Verslaafde Ron vertelt wat het terugbrengen van de verstrekkingen voor impact op hem heeft. Ron liep PTSS op toen hij als jonge militair naar Libanon was uitgezonden. Vooral 's nachts heeft hij heroïne nodig om hiermee te kunnen leven. Doordat de verstrekking niet meer 's avonds plaatsvindt, en Ron nu om 16.00 uur bij de GGD moet zijn, kan hij een mogelijke baan die hij zou krijgen niet meer uitvoeren. Het lukt hem niet aanwezig te zijn op zijn werk. 

Gereguleerd leven door heroïneverstrekking

De heroïneverstrekking maakt dat verslaafden een gereguleerd leven kunnen opbouwen. Dat beaamt ook Gemma Blok, geschiedenisprofessor aan de Open Universiteit met als specialisme drugs en verslavingszorg. "Voordat methadon en heroïne verstrekt werden, waren verslaafden de hele dag bezig met het scoren. Ze moesten op zoek naar geld en naar goede drugs," vertelt Blok. Het verstrekken van de drugs door de GGD kon dit verhelpen. Gebruiker Ron vertelt dat ook hij vreest voor slechte kwaliteit heroïne.

Historicus Blok weet nog goed dat er veel tegenstand was tegen de gemeentelijke verstrekking van heroïne. Nadat methadon al verstrekt werd, wilde de gemeente Amsterdam ook graag heroïne verstrekken. Dat werd lang tegen gehouden door de nationale overheid. Pas na een test in Zwitserland kon Amsterdam beginnen. Nu de heroïneverstrekking moet verminderen, leidt dat volgens gebruikers tot problemen. De GGD zelf zegt dat het niet anders kan, door het gebrek aan personeel. Zij verwachten dat het aantal mensen dat afhankelijk is van de nachtelijke verstrekking zo klein is, dat er niet veel overlast gaat komen.