Samira verblijft al 12 jaar in Nederland, maar heeft nog geen verblijfsvergunning. Ze trouwde en kreeg daarmee wel een Nederlands paspoort, maar deze verviel doordat ze haar man verliet. Nu moet ze terug naar Marokko, maar daar heeft ze helemaal niemand.

Naast Samira zijn er nog vele andere gevallen bekend van vooral Marokkaanse vrouwen die buiten hun schuld illegaal in Nederland verblijven. Deskundigen noemen het moderne slavernij en denken dat er zo'n duizend vrouwen met hetzelfde probleem als Samira zitten. De vrouwen zitten gevangen in hun huwelijk, want voor hun verblijfsvergunning zijn ze afhankelijk van hun partner. Na drie jaar huwelijk kunnen ze op eigen titel in aanmerking komen voor een vergunning. Als het huwelijk voor die tijd strand, moeten ze naar het land van herkomst terugkeren.

VVD Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, met integratie in portefeuille, keek vanmiddag al naar de reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.