Volgens Gertjan Segers van de ChristenUnie is er geen compromis als het gaat over regelgeving rondom hulp bij zelfdoding of euthanasie bij voltooid leven. Volgens het Algemeen Dagblad was er wel een akkoord en zouden D66, VVD, CDA en CU het erover eens zijn geworden dat een nieuw kabinet geen verruiming van die regels zou voorstellen.

Het AD publiceerde dat verhaal nadat de krant naar eigen zeggen inzage heeft gehad in een concepttekst. CU-leider Segers toont zich verstoord door het verhaal. “Er is geen compromis. Er is geen akkoord. Ik heb de publicatie in het AD ook gelezen.”

Maar de inhoud van de publicatie, daar lijkt Segers niet blij mee. “Ik heb zomaar het gevoel dat dit geen makkelijke middag gaat worden. Dit is heel schadelijk voor het proces. Het helpt niet voor het gesprek dat we binnen gaan voeren." 

De formerende partijen zouden volgens AD wél meer onderzoek naar embryo's willen doen. Een volgend kabinet zou volgens de krant daar meer initiatief in nemen. Daarvoor wordt de huidige Embryowet opgerekt en de mogelijkheden voor geslachtskeuze worden verruimd om risico's op erfelijke ziektes te verkleinen. 

Euthanasie is een thema waarbij D66 en ChristenUnie recht tegenover elkaar staan. D66 wil dat ouderen die hun leven voltooid achten meer ruimte krijgen voor hulp bij overlijden. Dat gaat niet gebeuren. Wel zouden de partijen extra onderzoek laten doen dat duidelijk moet maken of en wanneer de huidige euthanasiewet onvoldoende toereikend is.

Alexander Pechtold wilde niet uitgebreid reageren maar was duidelijk not amused. Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD houdt de lippen stijf op elkaar. Hij zegt niet te weten wie er achter het lek zit. Buma van het CDA wil niet reageren. Wat dit doet met de formatie is niet duidelijk. Vanmiddag spreken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verder met elkaar over een te vormen kabinet.

Ook informateur Zalm is niet blij met het lek. "Hier staat iets in de krant dat niet de bedoeling is. Heel vervelend. Er is pas een deal als alles klaar is", zegt hij.