Een bronzen middeleeuws vaasje, een mummiekistje, een Romeinse grafkist met glazen urn. Allemaal voorwerpen die niet tot eigendom geclaimd mogen worden. Archeoloog Yannick Raczynski-Henk vermoedt al een tijd op dat er verschillende illegale archeologische voorwerpen op tafel verschijnen bij ‘Tussen Kunst & Kitsch’. 

Van de hoge taxaties die dit soort voorwerpen krijgen worden mensen hebberig, terwijl mensen zich juist bewust moeten zijn van onze internationale culturele bodemschatten. 

Er worden veel archeologische voorwerpen illegaal opgegraven en in de handel gebracht. Culturele bodemschatten uit landen waar de politieke situatie zwak is zie je enkele maanden later in de handel verschijnen. Archeologen komen nu in actie tegen deze handel.

De eerste stap die volgens de archeologen gezet moet worden is om in een publiek programma een statement te maken tegen illegale archeologische voorwerpen. Mensen moeten weten dat archeologie geen kunst is en inzien dat we netjes met onze culturele bodemschatten om moeten gaan.