Het huidige systeem van inzamelen van plastic levert nauwelijks een winst op voor het milieu, zo blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Milieu-organisaties willen verdere maatregelen om kwalitatief plastic te scheiden.

Robbert van Duin van Recycle Nederland is blij met de uitkomsten van het onderzoek: ‘Dit geeft ons de mogelijkheid om te lobbyen voor meer vormen van statiegeld, pas dan kunnen we plasticstromen echt scheiden om zo beter te kunnen recyclen. Dat is een oproep aan het nieuwe kabinet.’ 

Volgens de onderzoekers wordt het ingezamelde plastic verwerkt tot een nieuw basisproduct van matige kwaliteit dat beperkt bruikbaar is. Dat leidt uiteindelijk tot het alsnog verbranden van het gescheiden afval.

In Nederland bestaat restafval voor ongeveer 14 procent uit kunststof. Kunststof zwerfafval bestaat voor ruim 90 procent uit verpakkingen. Een van de oplossingen is volgens de onderzoekers uitbreiding van het statiegeldsysteem.

Geert Bergsma van onderzoeksbureau CE Delft doet al jaren onderzoek naar plastic recycling en statiegeld. Hij heeft wel wat af te dingen op het onderzoek van het CPB. "Ze vergelijken toch een beetje appels met peren."

In 2014 maakte EenVandaag onderstaand item over de afschaffing van het statiegeld op petflessen:

Statiegeld bedreigd door druk bedrijven