"Daar gaan we weer", zal het gevoel van veel Nederlanders zijn als ze horen dat het Nationale Hitteplan in werking treedt. Want; genoeg drinken, uit de zon blijven, het klinkt zo logisch allemaal. En toch was dat vóór 2007 misschien iets minder logisch.

Na de hete zomers van 2003 en 2006 vond het Rode Kruis het tijd voor een nieuw initiatief. Nadat onder meer ook het ministerie, het RIVM en de GGD was ingeschakeld was het tijd voor overleg. Overleg over een Nationaal Hitteplan.

Extreem weer

Namens het Rode Kruis was Andrea Zierleyn betrokken bij het overleg rondom het Nationaal Hitteplan. "Na de zomers van 2003 en 2006 moest er iets gebeuren. We waren ons nog lang niet allemaal bewust van klimaatverandering en extreem weer, dat is daarna meer gekomen."

"Het is wel een succes gebleken want in 2018, die hete zomer, overleden er per week 100 mensen extra, maar in 2006, waren dat 400 mensen extra", wijst Zierleyn fijntjes op de cijfers. "Maar we zijn er nog lang niet. Want de doelgroep wordt, door de vergrijzing van de babyboomers steeds groter."

Zorg voor elkaar

Wat er nu precies in het Nationale Hitteplan moest staan, daar was tijdens de eerste overleggen in 2007 nog het nodige te doen. Iedereen wilde iets anders. "In eerste instantie was het vooral iets om communicatief in te zetten, de bewustwording verhogen."

Zierleyn vertelt dat verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen in het vorige Hitteplan allemaal een eigen plan moesten hebben. "Nu is die rol toebedeeld aan gemeenten. Maar het gaat vooral om zorg voor elkaar."

'Twaalf jaar geleden was een recordzomer nog uitzonderlijk'

"Kijk even echt of ze genoeg drinken, ga er even kijken", wijst Zierleyn op ouderen die wellicht niet meer een dorstprikkel krijgen, zoals jongeren dat wel krijgen.

"Twaalf jaar geleden was zo'n recordzomer als 2006 echt nog uitzonderlijk. Dat er nu cynische reacties over zijn, dat zal wel, maar zo bewust als we nu zijn, dat waren we toen niet." En dat bewijzen de cijfers dus ook.

Namens het Rode Kruis was Andrea Zierleyn betrokken bij het overleg rondom het Nationaal Hitteplan in 2007.