De Servische generaal Mladic, die gezocht wordt wegens oorlogsmisdaden tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, is gearresteerd in Servië. De Servische president Tadic heeft dit bevestigd tijdens een persconferentie in Belgrado.

In de studio van EenVandaag vanavond oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve. Hij was minister ten tijde van de val van Srebrenica. Ook spreken we oud-stafchef Hans Couzy. In zijn boek 'Mijn jaren als bevelhebber' gaf hij zijn visie over de Dutchbatters in Srebrenica.

Mladic zou volgens de Servische zender B92 gearresteerd zijn na een anonieme tip in het dorpje Lazarevo bij de stad Zrenjanin in het noorden van Servië. Mladic was door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagd wegens het bloedbad in de moslimenclave Srebrenica in 1995. Hij was de meest gezochte oorlogsmisdadiger van Europa.

Servië werd door de EU en andere mogendheden al lange tijd geïsoleerd en onder druk gezet om Mladic te vinden. Servië was verplicht Mladic op te sporen indien het land wilde toetreden tot de Europese Unie. Geschat wordt dat Servië door Mladic jaarlijks 1 miljard euro misliep.

Reacties op de arrestatie van Mladic:

Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken en vicepremier: "Dit is een goede dag voor de slachtoffers van Srebrenica, voor Servië en voor Europa. Nederland mag trots zijn dat we erop zijn blijven hameren dat Mladic naar Den Haag moet."

Amnesty International: "Het duurde meer dan vijftien jaar, maar de mensen die hebben geleden hebben eindelijk hoop dat hij voor de rechter wordt gebracht.''

Harry van Bommel van de SP: "Dit is ook goed nieuws voor de Dutchbatters. Er is hier nog een groot schuldgevoel, hadden we niet meer moeten doen. Daarom is het goed dat de grote schuldige wordt berecht."

Voorzitter Europees Parlement Jerzy Buzek: "Ik begroet de arrestatie van Ratko Mladic en feliciteer de Servische autoriteiten. De arrestatie is goed nieuws voor Servië, voor de stabiliteit van de regio en geeft een nieuwe impuls aan het Servische toetredingsproces tot de EU."

Enkele foto's van het dorp Lazarevo waar Mladic is gearresteerd:

View Ratko Mladi? and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Generaal Mladic gearresteerd

Volledig interview Hans Couzy over arrestatie Mladic