Nederlanders van Turkse afkomst die een bijstandsuitkering krijgen, maar in Turkije een vakantiehuis bezitten, worden door Nederlandse gemeentes opgespoord. De gemeentes geven deze opdracht aan commerciële bureaus. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat de gemeentes op deze manier discrimineren.

Commerciële onderzoeksbureaus sporen in opdracht van de gemeentes fraude op. Onder andere de gemeentes Tilburg, Eindhoven, Almelo, Venlo en Venray maakten gebruik van deze bureaus. "Wij taxeren bijvoorbeeld huizen in Turkije. Aan de hand daarvan kan de gemeente bepalen of er sprake is van fraude," zegt een medewerker van Bureau Buitenland, een van de onderzoeksbureaus.

Frauderen met een bijstandsuitkering

Bureau Buitenland geeft aan dat de meeste mensen waar zij onderzoek naar doen van Turkse komaf is. De gemeente Tilburg schat dat zo’n 20 tot 25% van de bijstandsgerechtigden van Turkse afkomst vermogen en inkomsten verbergt in Turkije.

Wanneer je bij een aanvraag voor bijstand niet opgeeft dat je vermogen in het buitenland hebt, is dat fraude. De overheidsinstantie die deze fraude onderzoekt is het Internationaal Bureau Fraude-Informatie (IBF). Maar commerciële bureaus doen dit volgens de gemeentes die ze inschakelen veel efficiënter en sneller.

‘In strijd met discriminatieverbod’

Gemeentes die commerciële bureaus gebruiken om fraude op te sporen worden nu op het matje geroepen door de Centrale Raad van Beroep. De meest recente uitspraak was tegen de gemeente Tilburg. "Door het onderzoek te beperken tot bijstandsgerechtigden met de Turkse nationaliteit, heeft het college gehandeld in strijd met het discriminatieverbod," luidt de uitspraak van de Raad.

Tilburgse wethouder Eric de Ridder is het niet eens met de uitspraak. "In Nederland is het makkelijk om vermogen te toetsen. Als het gaat om vermogen in het buitenland, moeten we vertrouwen op wat mensen zeggen. Wij hebben als gemeente een plicht om erachter te komen of iemand vermogen heeft."

Advocaat Rasim Kücükünal procedeerde tegen de gemeentes Tilburg en Almelo. Zijn kritiek richt zich vooral op de methode die is gebruikt door de onderzoeksbureaus. "Het onderzoek was alleen gericht op Turkse mensen. Op deze manier mag je geen actie ondernemen als gemeente."